De 'Stille week' begon voor ons met een reiszegen omdat we meegaan met de Pelgrimsreis naar Rome. Deze zegen ontvingen we in de Hippolytuskerk in Kanis waar ook Palmzondag gevierd werd met veel kinderen die palmpasenstokken geknutseld hadden. Daarna gingen we snel met de trein naar het concertgebouw in Amsterdam voor onze jaarlijkse Matthaus Passion, dit keer met het Nederlands Kamerkoor en het Concertgebouworkest. Ook een groot kinderkoor was er dit keer bij, dit onder de bezielende leiding van de Italiaanse dirigent Riccardo Minasi. Hij wist velen te ontroeren met zijn aanpak van dit zo bekende stuk van Bach.
maandag 14 april 2025
maandag 31 maart 2025
Ouder Worden Als Ervaring
Gisteren werd ik zeventig jaar. Dat klinkt toch heel anders dan negenenzestig. We hebben het op een leuke manier gevierd in een cafe in het kerkdorp Kanis met een groepje familie en vrienden. Van mijn geliefde kreeg ik het boek 'Ouder worden als ervaring' door Suzanne Biewinga. Wat is ouder worden ? Is het alleen maar verlies? Suzanne Biewinga (1954) probeert via een aantal interviews en bronnenonderzoek een filosofisch antwoord te vinden op de vragen wat mooi is aan ouder worden, en wat niet. Ik ben benieuwd. Ik zit nog vol plannen: dit jaar de pelgrimsreis meemaken naar Rome, we gaan een huis verbouwen, daarna verhuizen.... En ondertussen proberen m'n leefstijl goed te onderhouden om dit alles nog zo gezond mogelijk mee te maken. Met daarbij oog voor de vaak weerbarstige praktijk van het leven. Tot nu toe gaat het goed. Hopelijk geeft dit boek me ook nog goede tips. Nu al een fragment: 'als je je eigen kwetsbaarheid en eindigheid aanvaardt en je daarmee verzoent, kun je positief in het leven blijven staan. Het vraagt moed om, in het besef van de vergankelijkheid, te blijven zoeken naar betekenis van jouw leven voor jezelf en anderen'.
maandag 24 maart 2025
Thomas van Aquino
800 jaar geleden werd hij geboren, 750 jaar geleden stierf hij, de grote theoloog van de Middeleeuwen Thomas van Aquino. In deze maand reist zijn schedel als reliek rond door Nederland en deze is ondermeer te zien bij de Dominicanen in Zwolle. Toen ik enkele jaren filosofie studeerde in de VU in Amsterdam werd Thomas aangeduid als de man die de katholieke leer omschreef in de Summa, 3500 pagina's theologische uitwerking van alle vragen die je maar stellen kunt. Er wordt nog steeds in gestudeerd. Het grote kenmerk van Thomas' werk is dat hij de filosofie van Aristoteles verwerkt heeft in de theologie.
Hij is ook bekend van zijn meerdere Godsbewijzen. Bijvoorbeeld: Er is beweging en verandering in de wereld, waarvoor een oorzaak moet zijn. De eerste beweger of eerste oorzaak is God.En als je God bewezen hebt kun je niet tevreden zijn want God is onmetelijk dus het zoeken gaat altijd verder.
Er zal vast veel gepubliceerd worden over Thomas van Aquino in deze tijd. Boeiende stof? Vast wel maar ik ben niet zo'n scholasticus denk ik nu. Zijn vragen zoals 'wat maakt gelukkig?' 'wie is de mens?' 'bestaat God? ' 'wat maakt iemand een goed mens?' daarvoor geeft Thomas veel stof tot nadenken.
'De ongelooflijke Podcast' heeft een boeiende uitzending gemaakt over deze grote denker:
hier de link naar deze podcast
vrijdag 7 maart 2025
Klamm
In de nabije omgeving van Seefeld in Oostenrijk ligt het gehucht Klamm. We brachten hier veertien dagen door in het appartement van Andrea. Je kunt hier mooie wandeltochten maken door een fraai winters landschap. Het weer was fantastisch en door de 'spikes' onder de bergschoenen was het allemaal goed te belopen, ondanks de meer en meer smeltende sneeuw in dit warme voorjaar.
woensdag 19 februari 2025
Leo Gestel
De Woerdense schilder Leo Gestel leefde van 1881 tot 1941. Zijn vader was directeur van de Woerdense Avond tekenschool en daar kreeg zoon Leo ook les. Later verhuisde hij naar Amsterdam en werd daar verder opgeleid tot kunstschilder. Eigenlijk heette hij Leendert maar zijn vrienden noemden hem Leo, naar Leonardo da Vinci. Leo heeft veel gereisd om inspiratie op te doen, maar hij kwam toch altijd graag naar onze stad en omgeving terug. Het Groene Hart komt dan ook vaak terug in zijn tekeningen en schilderijen. Tot begin april is er een tijdelijke tentoonstelling van Leo Gestel in ons gezellige en kleinschalige stadsmuseum aan het Kerkplein te Woerden. Zijn vriend Gustave de Smet uit België is ook te zien in deze tentoonstelling. Goed zichtbaar is dat Leo en Gustave hun visie op de schilderkunst delen. Met het toegangsbewijs van het museum kun je met korting koffie drinken in het tegenoverliggende Plein7....
maandag 3 februari 2025
Bidden ... Wat Heeft Het Voor Zin?
Zes keer per dag gingen we bidden in Abdij Egmond. In de Taize vieringen die ik bezoek is er zeven minuten Stilte om te bidden. De zondagsvieringen in de katholieke of protestantse kerk die we bezoeken.... ook daar wordt er veel en vaak gebeden!
Wat heeft het voor zin?
Misschien moet ik me maar vast houden aan deze uitspraak van Albert Einstein:
zaterdag 1 februari 2025
De Abdij In Egmond
Afgelopen week was ik 3 dagen in abdij Egmond. Met Arie B. en Philippe W. hebben we 3 dagen het kloosterleven meebeleefd en flink bijgepraat over allerlei onderwerpen die ons boeien. Vooral over 'zingeving' met een bijbehorend praatspel. Het klooster telt nu 12 monniken. Met broeder George hebben we ook teruggedacht aan onze mooie tijden in Abdij Affligem in België. Abt Jan is daar nog steeds actief en wordt dit weekend 100 jaar....
De Belgische omroep maakte een kort portret van Abt Jan, je kunt het hier bekijken: filmpje
woensdag 8 januari 2025
Nicea
Gisteren bekeek ik de fraaie Middeleeuwse kunst in het Catharijne Convent in Utrecht. In de 19e eeuw is er veel middeleeuwse kunst verloren gegaan of in stukken gezaagd -mede door het agressieve beleid van Napoleon-, maar er zijn gelukkig ook weer diverse verzamelingen aangelegd bijvoorbeeld door het rijke echtpaar Van Heek, priester Van Heukelum en de eigenaars van kasteel De Haar, baron Van Zuylen en zijn vrouw Helene De Rothschild. Topstukken uit hun verzamelingen en uit de collectie van het Catharijne Convent zijn nu (nog) te zien. In de Middeleeuwen draaide de religieuze kunst om twee gebeurtenissen: de geboorte van Jezus en zijn lijden, sterven en opstanding. Hoe komt het toch dat alle andere Bijbelverhalen zo onderbelicht zijn? Ik denk dat het te maken heeft met de geloofsbelijdenis die in Nicea, 1700 jaar geleden opgesteld is. Deze geloofsbelijdenis vat samen waar het in die eerste eeuwen van het Christendom om ging en gaat over God, de geboorte van Jezus, zijn sterven en opstanding en nog iets over de heilige geest en de kerk. Niets over de boodschap die Jezus heeft uitgedragen, de bergrede, het koninkrijk van recht en gerechtigheid, hoe om te gaan met je naaste en met de schepping. Ik zeg zo vaak dat we 'concilie christenen' zijn door deze geloofsbelijdenis nog steeds te gebruiken in vrijwel alle kerkgenootschappen. Gelukkig hebben de remonstranten een poging gedaan om de geloofsbelijdenis meer naar deze tijd op te stellen. Hier te lezen
De tentoonstelling in Utrecht is nog te zien tot 26 januari 2025.