maandag 3 oktober 2011

Himmerod

Het weekend stond in het teken van Abtei Himmerod in de Duitse Eifel , waar ik met een groep van 14 leuke en boeiende mensen geweest ben. Hoewel de start spannend was - ik had geen reactie gekregen op mijn email 'we komen eraan'...- was het een relaxt weekend. Himmerod is eigenlijk een spiritueel dorpje met wandelaars, kerkgangers, rustzoekers, een vol gastenhuis, een boekhandel, restaurant, museum en dat allemaal in een prachtige omgeving.  We hebben de dagen gevuld met kloosteractiviteiten als: meditatieve momenten, gesprek, creativiteit, wandelingen en lekker eten. Door het fantastische weer was de klimtocht door de wijngaarden en aansluitende boottocht op de Moezel een meer dan zomerse activiteit.
Het is spannend of Himmerod in deze vorm kan blijven bestaan. Er wordt deze maand nog een besluit over genomen. De groep broeders is te klein geworden om het een Abtei te blijven noemen. De leider, Bruder Stephan spoedt zich voort tussen kerk, gastenhuis, kapel, keuken en ondertussen heeft hij ook nog tijd om mensen te spreken, grapjes te maken met de kinderen die hier ook volop zijn. En Wallnusse te rapen voor het oogstfeest....en dat als 77 jarige! Het zou toch erg jammer zijn als zo'n levendige plek geen toekomstperspectief meer krijgt. Voor een eventueel volgend bezoek heb ik al een wandelgids gevonden, Frau Hannelore, een van de vele vrijwilligers die hier een  zinvolle weekend en vakantiebestemming heeft gevonden! En Sebastian, ook een vrijwilliger, wil ons wel weer een rondleiding geven.....
update 7-10: vandaag het bericht ontvangen dat de abdij voorlopig voor een jaar gered is, dan wordt opnieuw bekeken hoe de economische  situatie is. Een extra reden om er weer eens naar toe te gaan.

Geen opmerkingen: