woensdag 26 maart 2014

Aristophanes

Volgende week start de Maand van de Filosofie. Ik gaf op 1 en 8 april een Basiscursus Filosofie  in Woerden voor de werkgroep Geloof en Cultuur van de PKN kerken hier. Als ik in de cursus de grote filosoof Plato behandel, dan ga ik een van de beroemde dialogen van Plato ´over de Liefde´ toelichten. In die dialoog zit het prachtige verhaal van Aristophanes waarin hij vertelt hoe Zeus de mens heeft gemaakt en hoe de Liefde is ontstaan. Kort samengevat: Zeus heeft de mens Volmaakt gemaakt en omdat de Bol de meest volmaakte vorm is, was de mens oorspronkelijk bolvormig. Nu had de mens 4 armen, 4 benen en 2 gezichten. Door zijn bolvorm was de mens sterk en kon hij zich razendsnel verplaatsen, werd overmoedig en was zo een bedreiging voor Zeus.  Deze God besloot de mens te straffen door de Bolmensen in tweeën te hakken en de 2 delen te verspreiden over de Aarde. Sindsdien zoeken de 2 Unieke wederhelften elkaar, met Passie.... en zo is de Liefde ontstaan.

Als je het tekent ziet het zo ongeveer uit:



Maar  er waren 3 soorten 'Bol-mensen'; man- man, vrouw-vrouw en man-vrouw. Dus voor de Grieken was de Man - Man liefde hoogstaand, ook Vrouw - Vrouw. Zeus heeft ook gemengde vormen gemaakt om daaraan de Voortplanting te kunnen verbinden.
Ik vind het een prachtige Lofrede op de Liefde met een voor die tijd, zo rond 400 voor  Christus, heel gewone  visie op homoseksualiteit. Dat is later in de tijd wel aanzienlijk veranderd, mede onder invloed van het Christendom. Mooi om die Dialoog van Plato eens te lezen, zeker in de maand van de filosofie. Hij heet 'het Symposion' of ook wel 'het Drinkgelag'.  Ik vond er een leuk tekenfilmpje over:

Geen opmerkingen: