vrijdag 27 maart 2009

Boekrecensie

Als kinderen andere wegen gaan.

Op mijn vraag in de Hoeksteen ‘is er nog iets interessants binnen gekomen’ wees Johan mij op het nieuwe boek van ds. Margriet van der Kooi en prof. Wim ter Horst. Een boek geschreven voor ouders, opvoeders, maar ook voor kerkelijke gemeenten over de vragen die het kan oproepen als kinderen een andere weg gaan op geloofsgebied dan ouders verwacht en gehoopt hadden. Dominee Margriet van de Kooi, pastor in het Hofpoortziekenhuis, heeft geen verdere introductie hier nodig. Professor Wim ter Horst is voor veel ouders, schoolmeesters en juffen en andere professionele opvoeders een stimulerend spreker en schrijver geweest en heeft mijns inziens in Nederland het gesprek gaande gehouden over Christelijke pedagogiek in een geseculariseerde samenleving.
Beide auteurs belichten het onderwerp vanuit hun eigen gezichtspunten en dat levert een boeiend en prettig leesbaar boek op. Het is ook bedoeld als een werkboek: ga er over in gesprek met elkaar als ouders, grootouders, gemeenteleden; en ga ermee aan het werk. In het boek komen thema’s aan de orde als:
- ouderliefde, wat is dat, hoe werkt het
- christelijk opvoeden, hoe doe je dat in verschillende leeftijdsfasen van kinderen,
- de rol van school en van gewenste en ‘verborgen’ medeopvoeders,
- de plaats van de kerk,
- de opdracht aan ouders,
- loslaten, teleurstelling, crisis: gevaar of kans,
- geloofsidentiteit.
De auteurs weten hun theorie mooi te illustreren met talloze persoonlijke ervaringen en verhalen, verhalen van hoop. Daarbij ontstaan bruikbare aanbevelingen voor ouders en opvoeders en richtinggevende gedachten, ook voor de kerk.
Mochten er gespreksavonden over dit onderwerp georganiseerd worden, dan kan dit boek uitstekend als uitgangspunt gebruikt worden, ik geef mij bij voorbaat al op als deelnemer.

Geen opmerkingen: