woensdag 17 februari 2021

Augustinus, Calvijn, Barth

In Coronamaatregelentijd heb ik meer tijd voor een Netflix film of een goed boek.
Zo combineer ik nu mijn interesse in theologie en filosofie met mijn voorkeur voor het lezen van een historische roman. Frans Willem Verbaas schrijft theologische romans. De eerste die ik las gaat over Augustinus, de kerkvader uit Noord Afrika.
Augustinus leefde in de vierde eeuw en heeft een enorme invloed gehad op het Christelijk denken.
Grote theologische thema's  zoals de genadetheologie, de uitverkiezing, de oorsprong van het kwaad, de zondeval, maar zeker ook de Liefde tot God....ze zijn allemaal beschreven door Augustinus in zijn vele boeken.
Hij heeft een eeuwenlange - en misschien nog wel - invloed gehad op het kerkelijk denken over sexualiteit.  'De zonde haten en de zondaar liefhebben' is een Augustijns inzicht dat nog altijd in opvoed- of onderwijssituaties kan worden toegepast In zijn geschriften zoals 'Belijdenissen' bracht hij ook het persoonlijke en psychologische in de kerk. Je kunt zijn boeken zien als een zelfanalyse. 

Augustinus was enorm populair in zijn tijd en dat komt in de roman van Verbaas tot uiting. De kerk zit stampvol als hij preekt. Maar ook de rafelranden van de grote theoloog komen aan bod in het verhaal. Hij heeft er behoorlijk op los geleefd als jongeman. Zo kreeg hij een kind bij een maîtresse en stuurde hij deze vrouw weg.  Verbaas beschrijft in het verhaal ook heel levendig een van de grote kerkscheuringen van die tijd, de afgescheiden Donatisten. Niks nieuws onder de kerkelijk zon dus.
Verbaas heeft een grote fantasie, zo verzint hij een hoofdfiguur die naar mijn mening nogal ongeloofwaardige dingen doet en meemaakt, maar toch vind ik het een boeiend boek.

Ik ben nu van dezelfde schrijver een boek aan het lezen over Johannes Calvijn, die roman speelt dus vooral in Rouen,  Parijs en Geneve. En zijn boek over de grote theoloog van de twintigste eeuw, Karl Barth, staat ook al op mijn E reader.




Geen opmerkingen: