woensdag 20 december 2023

zaterdag 9 december 2023

Fashion For God

In het museum Catharijneconvent in Utrecht is nu een tentoonstelling van kerkelijke gewaden uit de zeventiende en achttiende eeuw. Er ligt een enorme hoeveelheid van deze prachtige liturgische kledij in kerken en kloosters opgeslagen. Veel werd gemaakt in Haarlem door zogenaamde 'kloppen'. Vrouwen die als een soort kloosterzusters leefden en met eindeloos geduld deze kostbare gewaden borduurden. In de achttiende eeuw werden vaak kleurrijke baljurken van rijke dames geschonken aan de kerk om ze te vermaken tot een koorkap of een  mijter. Mannen op het altaar in vermaakte vrouwenjurken.... het kon allemaal. Mooi om te zien! Je leert hier ook weer veel over de kerkgeschiedenis en vooral de strijd tussen katholieken en protestanten in ons land. De tentoonstelling is er nog tot 21 januari 2024. 







donderdag 7 december 2023

Sophia Koor uit Kiev

Het Sophia Koor uit Kiev geeft op 10 december een concert in de Bonaventura kerk in Woerden met een programma geheel gewijd aan Kerstliederen.
Het koor won de Europese Koorprijs en maakt een tournee met als doel geld in te zamelen voor de culturele sector in Ukraine. De toegang is gratis, na het concert kunnen bezoekers blijk geven van hun waardering en steun. 
DUS: Van harte welkom om 14 uur, 10 december 2023 in de Woerdense Bonaventurakerk! De kerk staat op 8 minuten lopen van het treinstation Woerden

Tip: warme kleding aantrekken....



dinsdag 5 december 2023

Pulchri Kast

In het jaar 1901 trouwde koningin Wilhelmina met prins Hendrik. Ter gelegenheid van dit huwelijk kreeg zij veel geschenken aangeboden. Een aantal van die koninklijke cadeaus is nu te zien te zien in het Gouds Museum. Heel bijzonder is de kast van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in Den Haag. Honderdzestien kunstenaars uit de periode rond 1900 hebben een aquarel of een tekening ingeleverd om opgenomen  te worden in deze museum kast. Het resultaat is de complete Haagsche kunstscene van weleer in een meubelstuk opgenomen. Er zijn nog meer bijzondere huwelijksgeschenken en andere voorwerpen te zien uit de kunstcollectie van het koningshuis. De tentoonstelling is tot 5 mei 2024.