woensdag 18 september 2024

Huis Van Bonaventura

Ook dit jaar wordt er een boeiend lezingenprogramma georganiseerd in De Dam in Woerden. De 7 Werken van Barmhartigheid worden gevolgd. En dat levert het volgende programma op:


De zeven werken van barmhartigheid zijn in de christelijke traditie zeven manieren waarop gelovigen medeleven en zorg tonen. Ze zijn gebaseerd op een tekst in de bijbel namelijk Mattheus 25. De huidige paus Franciscus heeft een achtste werk van barmhartigheid genoemd namelijk de zorg voor de schepping. Vandaar dat het acht lezingen zijn geworden.


maandag 9 september 2024

Met Koster Henk Door de Bonaventura

Voor het kerkblad van de parochie hier in Woerden interview ik nu al bijna 2 jaar diverse parochianen. Ik doe dit samen met Bas en we hebben beide veel lol in dit vrijwilligerswerk, omdat we zo vaak boeiende mensen ontmoeten. In het september nummer interviewden we Fien uit Harmelen met een bijzonder levensverhaal. lees hier ons september nummer 
En voor het volgende nummer interviewden we koster Henk Baars van de Bonaventurakerk. Hij heeft ons afgelopen week een groot aantal boeiende plekken laten zien in 'zijn'  prachtige kerk. Bijvoorbeeld  het sacrarium, dat is een heilig putje onder een van de beelden in een van de nissen (de piscina). Onder het beeld van Franciscus bevindt zich een kleine afvoer waarin het wijwater gegoten kon worden. “Dan stroomt het water heel symbolisch weer terug naar de aarde” vertelde Henk ons.

Ook leerde ik dat elk altaar een relikwie heeft, soms moet je er even naar zoeken of een kleedje opbeuren.
                                                

Zo ook wees Henk ons op de kruisweg in de vloertegels met talloze verwijzingen naar het lijdensverhaal van Christus

Als je goed kijkt zie  je heel treffend een afbeelding van de tuniek (onderkleed) van Jezus met daarbij een drietal dobbelstenen, een verwijzing naar de Romeinse soldaten die dobbelden om de kleding van Jezus bij zijn kruisiging.  
Hoe leuk is het en leerzaam om met zo'n deskundige gids een avondje door de kerk te lopen!