vrijdag 27 september 2013

Viswonder

Veel plaatsen hebben hun eigen Wonder. Vaak is het iets met een put waar geneeskrachtig water uitkwam, of een Maria verschijning of een beeld met tranen. Ook Woerden heeft z'n Wonder: een Viswonder. Ik las er weer eens over in het Hervormde kerkblad deze week. Tijdens de 80 jarige Oorlog werd Woerden belegerd door de Spanjaarden en die hadden een effectieve methode om die Hollandse steden binnen te komen: belegeren en uithongeren. Woerden was in 1575 aan de beurt om zo ingenomen te worden. Maar de stad had zich voorbereid en er was veel eten opgeslagen. Na een jaar van beleg waren de voedselvoorraden echter op en werd de toestand nijpend in de stad. De Spanjaarden deden opnieuw een oproep tot overgave en onderwerping aan de Koning en "terugkeer in de moederschoot van de kerk" (Woerden was Luthers). Maar de inwoners van Woerden wisten wat overgave zou betekenen: kort daarvoor was Oudewater door de Spanjaarden ingenomen en daar was op een afschuwelijke manier geplunderd en uitgemoord.
Toen gebeurde het Wonder. Via de Oude Rijn, die toen door de stad liep, - nu de Rijnstraat -, zwommen talloze grote vissen de stad binnen. De inwoners konden de vissen zo opscheppen, zoals het volk Israël in de woestijn de kwakkels kon oprapen
Er was weer  voldoende voedsel voor de uitgehongerde Woerdenaren en  het Spaanse leger is vertrokken. Het Wonder van Woerden.
In de Petruskerk is er een mooi gebrandschilderd raam aan gewijd.
Het behoorde tot een van mijn Topverhalen toen ik les gaf in klas 4 nu groep 6.  Evenals het verhaal van 'de Watergeuzen  in Den Briel' en  'de Hooiplukkers van Lochem'. Wie kent ze nog?

2 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Unknown zei

Over dit verhaal heb ik een jeugdboek (12+)gepubliceerd: Het wonder van Woerden.
Uitgave Gebr. Koster Barneveld.
Verkrijgbaar bij elke boekhandel.
C van den End