vrijdag 26 maart 2010

Paulus

artikel geschreven voor  het kerkblad
Afsluiting jaarthema ‘Paulus’

Wanneer Joden en Christenen met elkaar in gesprek gaan over de Bijbel levert dat altijd spannende momenten op. Dat bleek ook weer bij de lezing van rabbijn Lody van de Kamp in de Maranathakerk, 25 maart. De rabbijn had de uitdaging aangenomen om de slotavond te verzorgen over het jaarthema van de Woerdense interkerkelijke commissie Kerk en Israël en sprak over het onderwerp ‘hoe kunnen Christen en Joden elkaar vinden rond de apostel Paulus’. Rabbijn van de Kamp legde ons uit hoe hij -en hij spreekt namens de orthodoxe Joden in Nederland - Paulus ziet: Paulus heeft de Christelijke kerk gevormd, Christenen zijn hem daar dankbaar voor, maar Joden hebben niet zoveel op met deze voor hen vaak onnavolgbare denker. Na Paulus is de Christelijke kerk een eigen weg gegaan, afrekenend met het Jodendom. De spreker wil ons Christenen geen pijn doen, maar de waarheid moet wel gezegd worden. Het anti – semitisme is sinds Paulus altijd aanwezig geweest in de kerk en de theologie, met alle gevolgen van dien in de verre en minder verre geschiedenis. En het anti-judaïsme heeft ook de reformatie overleefd!
Waarom hebben orthodoxe Joden zo weinig belangstelling voor Paulus? Daar geeft Van de Kamp naast geschiedkundige ook theologische redenen voor. De Jood heeft Paulus niet nodig voor zijn geloof en in het Jodendom zijn veel aspecten van de theologie van Paulus ondenkbaar, zoals het begrip ‘zoon van God’ , de theologie van het lijden van Christus en het Messiasbeeld zoals Paulus dat gepredikt heeft. “Het Christendom start met de komst van de Messias, het Jodendom zal eindigen met de komst van de Messias”.
Toch betoogt Van de Kamp dat er genoeg redenen zijn om als Joden en Christenen rond de figuur Paulus in gesprek te blijven, daarom heeft hij de uitnodiging aanvaard om deze spreekbeurt in Woerden te vervullen. “We vinden elkaar niet ‘in Paulus’ maar wel ‘rond Paulus’”. Het is winst en uniek dat in Nederland Joden en Christenen elkaar vinden voor respectvol gesprek. Van de Kamp wijst erop dat Christenen, Joden en Moslims elkaar nodig hebben in deze ingewikkelde tijd, om de wereld erop te wijzen dat er nog steeds geloof aanwezig is in de 21e eeuw en dat we erin mogen geloven dat ‘de toekomst ons eens bijeen zal brengen’. De rabbijn riep ons op om vast te houden aan de Christelijke waarheden zoals Joden dat ook doen vanuit hun traditie. Maar ook met elkaar in gesprek te blijven over de elementaire zaken van ons geloof.

Het gesprek zal door gaan; ook volgend seizoen zal de Interkerkelijke Commissie dit soort boeiende avonden voorbereiden.

Geen opmerkingen: