woensdag 19 januari 2022

Thomas

Aanstaande zondag werken we mee aan de eerste zogenaamde Thomasviering in Woerden. Het wordt een oecumenische viering vanuit de werkgroep van de Raad van Kerken waar ik sinds een jaar nu voorzitter, of liever gezegd samenroeper van ben. Hieronder publiceer ik een artikel over Thomasvieringen dat ik schreef voor de kerkbladen van  de PKN kerken en de Bonaventura parochie hier in onze kerkse stad. De viering moesten we helaas wat ombouwen vanwege de corona maatregelen maar je kunt meekijken, -bidden en -vieren via: deze link


Oecumenische Thomasviering:

Ter afsluiting van de ‘week van Gebed voor eenheid ’ in januari 2022 willen wij een Thomasviering houden in de Kruiskerk.
Wij hopen dat u  met ons mee wilt vieren.
U kunt alvast als datum noteren: zondag 23-1-2022, 18.30 uur, Kruiskerk, online
Het thema dan is: Licht in het duister.

Omdat deze vorm van vieren nog niet zo bekend is in Woerden volgt nu enige informatie: Thomasvieringen zijn ontstaan in het Noorden van Europa en zijn zo’n 20 jaar geleden overgewaaid naar ons land. Op verschillende plekken kent men inmiddels een echte ‘Thomas-traditie’. In het spoor van de discipel Thomas, die de ongelovige genoemd wordt, gaan we gezamenlijk uitzoeken hoe hij heden ten dage ook ons kan inspireren. We zien Thomas dan niet zozeer als ongelovig maar wel als de aarzelend onderzoekende en tastende discipel.

Een Thomasviering is  samen te vatten in de woorden: ruimte, ontmoeting, openheid,  beleving en betrokkenheid.
Dat komt met name tot uitdrukking  in de manier waarop de uitleg van het gelezen Bijbelgedeelte wordt gebracht. Er is namelijk geen preek of overdenking, maar in de kerk zijn verschillende plekken ingericht waar de kerkganger zélf met het thema van de lezing(en) aan de gang gaat. Zo groeit de betrokkenheid van de deelnemers. Bovendien is de inhoud van de overdenking niet afhankelijk van één persoon, maar groeit in de dienst. Zo’n invulling van de viering is dus  anders dan op andere zondagen. 
Daarnaast wordt er in een Thomasviering ook (gewoon) gezongen en gebeden.

Deze informatie komt vanuit de oecumenische werkgroep vieringen van de Raad van Kerken, te bereiken via: oecumenewoerden@gmail.com

Geen opmerkingen: