maandag 15 juli 2013

Put van Broekhoven

Vanavond ging mijn na-het-eten-fietstocht langs de Put van Broekhoven, een waterplas net achter Nieuwerbrug, vlak naast de Wierickeschans. Het water is ontstaan omdat hier vroeger zand werd gewonnen voor de bouw van de rijksweg A12.  De aannemer die de A12 heeft aangelegd heette Broekhoven, vandaar de naam. Mijn opa, Jan Uittenbroek, heeft nog meegeholpen aan de bouw van die weg, in de crisisjaren net voor de oorlog. Als boerenknecht kon je zo iets bij verdienen. Er liep een spoorlijntje van de Put naar de A12 om het opgegraven zand te vervoeren.
In mijn jonge jaren was 'de Put'  het zwembad voor de jeugd van Driebruggen, maar ik durfde er niet zo goed naar toe, want het water was erg diep en zwemmen was naast gevaarlijk ook illegaal. En de molenaar kon erg kwaad worden op de zwemmende en herrie makende jeugd.
Nu is het een mooi natuurgebiedje met veel vogels en enorm hoge Bereklauw langs de oever.  Een mooie plant om te zien maar je moet er niet doorheen lopen of  in vallen want dan loop je fikse brandwonden op.

Geen opmerkingen: