zaterdag 7 augustus 2010

Thank God it's Monday

een artikel geschreven voor ons kerkblad:
Thank God it’s Monday

De vakantie is voor velen weer voorbij. Het werk begint weer. Dat kan betaald zijn of onbetaald, een full time baan, part time, vrijwilligerswerk, mantelzorg, je taak in de kerk.
Hoe houd je plezier in dat werk? En hoe voorkom je dat het je teveel stress geeft of verkramping oplevert? En dat je in je werkzaamheden niet alleen maar gefocust bent op het halen van de vrijdagmiddag - Thank God it’s Friday - of de volgende vakantie.
Het is mijns inziens goed om daar bij stil te staan zo aan het begin van een nieuwe periode.
Ik heb ontdekt dat je van kloosterlingen veel kunt leren, ook over dit soort actuele thema’s.
Veel monniken en monialen in de hedendaagse kloosters zoeken ook naar een goede balans in hun werkzaamheden. Voor monniken is werk een ‘noodzakelijk goed’, werk is een middel om mens te worden, je werk is een oefengrond voor spiritueel leven. Daarbij is de Levensregel van Benedictus van Nursia hun leidraad.
Benedictus leefde in de zesde eeuw en zijn ‘Regel’ heeft het al die eeuwen volgehouden. In Benedictijnse kloosters wordt dagelijks voorgelezen uit dit eeuwenoude boekje.
Hoe kan het dat dit ‘management’ al zo lang wordt nageleefd? Dan moet daar toch veel wijsheid in zitten. Het is wijsheid die gebaseerd is op de Bijbel, met name het boek Handelingen en de woorden van Jezus zijn voor Benedictus een bron van inspiratie geweest bij het opstellen van zijn Regel.
Anselm Grün, een Duitse monnik, leeft en schrijft ook vanuit dit Benedictijner gedachtegoed. Een van zijn laatste boekjes gaat over ‘plezier in het werk’. Daarin schrijft hij samen met CDA politicus Hein Pieper over hoe je door bezinning en bewustwording kunt bouwen aan meer voldoening in je werk of taak.
Enkele maanden geleden maakte ik in Deventer een lezing mee van deze bijzondere monnik Anselm. Hij vertelde hoe je als werkgever een klimaat kunt scheppen waarin mensen graag werken en waarin ze zich gewaardeerd voelen. En hoe je als werknemer moet blijven zoeken naar inspiratie in je werk, hoe je de concentratie en het werkplezier kunt blijven opbrengen. Bijvoorbeeld door jezelf regelmatig een spiegel voor te houden, te herbronnen. Hij schetste de positieve uitwerking van de Benedictijnse visie op werk voor medewerkers maar ook voor de bedrijfsresultaten!
Grün vertelde daar in die kerk in Deventer hoe dat in zijn eigen organisatie gaat: ‘Ik merk de uitwerking van wat het betekent om mensen in hun waarde te laten en vertrouwen te geven in eigen kunnen en creativiteit. Om niet te proberen mensen voortdurend te controleren want dat verlamt’.
Hein Pieper legt een link tussen de Benedictijnse visie op arbeid en het zogenaamde Rijnlands model, dat is, kort samengevat, bedrijfsvoering met een menselijk gezicht, een organisatiemodel gericht op lange termijn continuïteit en vertrouwen, een alternatief voor materialisme, individualisering en onevenwichtige economische groei.
In het boekje ‘plezier in je werk’ dat nu verschenen is komt veel Benedictijnse Wijsheid aan bod. Het gaat dan om thema’s als de betekenis van werk voor jezelf en voor anderen, omgaan met arbeidsdruk, goede verhoudingen op het werk, dienend leiding geven, persoonlijke motivatie en ontwikkeling in je werk.
Grün verbindt het thema werk met je eigen spiritualiteit en gebruikt daarbij heel vaak de woorden dankbaarheid, plezier, humor en motivatie.
Ik vind het een aanrader om op deze manier over arbeid te lezen, zo aan het begin van een nieuw werkseizoen en je te laten inspireren voor je eigen herbronning, welke taak je ook doet. Overigens geef ik zelf voor de Volksuniversiteit Woerden een korte cursus over de Regel van Benedictus. Voor meer informatie, zie mijn website: http://www.benedictijnsewijsheid.nl/

Jan Uittenbroek

Geen opmerkingen: