Vandaag bezocht ik de heksententoonstelling in het Catharijne Convent in Utrecht. Erg interessant, opgebouwd rond 2 tekeningen van de Vlaamse meester Pieter Bruegel die het beeld van de heks stereotype gemaakt hebben. Hij tekende namelijk de heksen, vliegend op bezems door de schoorsteen en roerend in een kookpot. Ook de Zwarte kat en de Pad zijn beelden van Breugel. Heksen gaan om met de Duivel en vieren lugubere feesten op de Heksensabbat. Door de boekdrukkunst werden de tekeningen veelvuldig gedrukt en door heel Europa verspreid. Andere schilders namen het beeld over en zo hangen er nu veel heksenkeukens en heksensabbats in het museum. Het Heksbeeld werd demonologisch en zo nam het aantal processen en executies drastisch toe. Het heeft duizenden vrouwen het leven gekost want niet iedereen kon naar mijn geboortestreek in het protestantse Holland voor een eerlijk proces.

Dit beeld van de heks komt nog steeds voor in kinderfilms, kinderboeken, stripverhalen. Ik heb boeken over heksen van bijvoorbeeld Roald Dahl nooit gepromoot of voorgelezen aan mijn kinderen of in de klas. Ik had er niks mee. Na deze tentoonstelling weet ik waar die beelden vandaan zijn gekomen, namelijk uit de symbooltaal van Bruegel. En vooral ook waar het toe geleid heeft, in deze zwarte pagina uit de Europese geschiedenis.
Want het verschijnsel 'zondebokken' is van alle tijden, ook van de onze.
UPDATE zondag: mede door het prachtige herfstweer even langs de heksenwaag gefietst vandaag. De originele weegschaal uit 1482 mag niet gefotografeerd worden.... het museum is bezig de heksenwaag op de Unesco lijst te krijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten