woensdag 3 mei 2017

Big Apple

Kun je je in vijf dagen een beeld vormen van een wereldstad? Vast niet. Maar ik kan wel een 10-punten-indruk geven van wat ons de afgelopen week opviel:
1. New Yorkers beginnen graag een praatje. Ik spreek ook graag 'the Locals' aan. Ze weten overigens amper waar Nederland ligt. Ze zijn wel nieuwsgierig naar Europa en willen allemaal 'Eens' naar Amsterdam.
2. De prijzen van bijvoorbeeld eten en koffie zijn enorm hoog. Wij kwamen vooral bij de Whole Foods en Starbucks terecht.
3.Biologisch eten is Trendy. Ik had overal Mac Donalds en ander Fastfood verwacht, maar dat maakt plaats voor gezond eten. Je eet nog wel in een enorme berg afval veroorzakende omgeving, ook in de gezonde restaurantjes.



4. Er lopen veel 'wonderlijke types 'op straat. Dat kan allemaal hier. Ook veel daklozen met kartonnen borden met bedelende teksten. De teksten lijken te veel op elkaar om het geloofwaardig te maken.....


5.Er staan veel kerken in de stad, vooral in de wijk Harlem. Allerlei richtingen zijn hier te vinden.
6.De verkiezing van Trump heeft tot nu toe weinig veranderd voor  de New Yorkers. Dat vertelde een vriendelijk man die we spraken in Central Park. We bezochten een van de  Trump Towers in de 5th Avenue. De koffie was er prima.

Ik kijk wel wat bedenkelijk op deze Trumpplek, maar ja het is toch wel een mooi gebouw.


7. De hele dag en nacht door hoor je die typisch New Yorkse sirenes gillen.
We snapten niet waarom ze zo hard moeten staan dat iedereen hier wel een gehoorprobleem moet oplopen.
8. Het is een 24/7 stad. De pleintjes en kerken bieden een plek van relatieve rust momenten. In Central Park kon je goed fietsen en er hangt een relaxte recreatieve sfeer. Verder is fietsen in deze stad niet handig.

9. Het WTC 9/11 monument is indrukwekkend, De nieuwe toren - natuurlijk weer net iets hoger- is spectaculair.

10. De Metro ziet er vaak oud en vervallen uit maar is onmisbaar voor de leefbaarheid en mobiliteit van deze stad. Ik voelde me er betrekkelijk veilig. De weg vinden is met die straat nummering en een goed kaartje prima te doen.



Ons hotel, 'The  Redbury' in de 29th Street, is een aanrader. Vraag een kamer aan de achterzijde waar het relatief stil is en je toch dicht bij het centrum van Manhatten bent
Kortom, een week New York is zeer de moeite waard.
Het is een eind vliegen, maar dan heb je ook wat.

Geen opmerkingen: