zondag 17 november 2019

Habsburgers



Wenen is een fantastische stad waar je na een week nog lang niet uitgekeken bent.
De pracht en praal van het Habsburgse rijk is nog volop aanwezig en zichtbaar in de paleizen, kerken en musea. De Hofburg in het centrum en het zomer paleis Schonbrunn zijn spectaculair.
Het verhaal van keizerin Elisabeth, 'Sissi', is dramatisch.

Van de kerken vond ik de barokke Karlkirche de mooiste, al hing er nu wel een lelijk kunstwerk in en stond er een enorme  restauratielift. Maar ja onderhoud is ook nodig.

Wenen is de stad van de componisten, we bezochten een ballet in de StaatsOper en een concert met muziek van Mozart en Vivaldi. In de musea hangt veel werk van Nederlanders als Pieter Brueghel, Vermeer en  Jan Steen. Die Habsburgers wisten wat ze moesten aanschaffen....

De moderne kunst is zichtbaar in het werk van onder andere Klimt en Schiele. De souvernirwinkels maken er goed gebruik van.

Wenen is ook de stad van Freud, we bezochten zijn museum in de  Berggasse.

Het is een sfeervolle stad, met talloze koffiehuizen met Sachertorte waar de kerstmarkten deze week open gingen. De metro is prima, schoon en spotgoedkoop.

En goed eten. Mijn 'Vegan' dieet is geen probleem hier, bijvoorbeeld bij Veggiezz.


Heel bijzonder vonden we in een klooster de grafkelder van de Habsburgers-dynastie, die kun je hier 'gewoon' bezoeken, daar is ook het graf van de beroemde keizer Franz Joseph en keizerin Sissi.

Geen opmerkingen: