woensdag 15 november 2023

Affligem 2.0

Met Arie Bol was ik 2  dagen in abdij Affligem in België. We hebben daar zo veel mooie ervaringen gehad in de afgelopen 25 jaar dat we behoefte hadden hier nog een keer rond te lopen. Het klooster bestaat nog maar uit 3 monniken, waarvan de oudste bijna honderd jaar is. Maar de jongste broeder Johannes is vol optimisme dat er best nog toekomst mogelijkheden zijn in deze abdij, die eens de grootste van België was. Het gastenhuis is mooi verbouwd, het eten is hier bourgondisch en het gebouw blijft indrukwekkend. Al bijna duizend jaar lang (bouwjaar 1074) stijgen hier de dagelijkse gebeden en psalmen naar boven en wordt God gezocht in de Stilte. Op de begraafplaats van de abdij zagen we diverse monniken liggen die we gekend hebben, waarbij broeder Frits. Lees hier mijn laatste blog over Dom Frits
Ik dacht dat het ons laatste bezoek zou zijn, maar we hebben toch weer plannen gemaakt voor de zomer 2024 om met een groepje hier te gaan verblijven, ook om te ondersteunen dat deze  Benedictijnse Oase niet verloren zal gaan. 


In dit boek worden de levens van 200 monniken beschreven die hier de laatst 150 jaar gewoond hebben. Het zijn indrukwekkende levensverhalen:





Geen opmerkingen: