Deze week was ik in gesprek met een bakker in een klein dorpje achter Montfoort. Een leerling van mij gaat hier stage lopen. In het gesprek meldde de bakker dat hij nog steeds elke middag in de boerenbuurten brood gaat uitventen. En dat wordt erg gewaardeerd door zijn vaste klanten. We kwamen tot de conclusie dat het verkoopsysteem van de pakjesrondbrengers van bijvoorbeeld bol.com en wehkamp in onze boerenbuurten al lang bestond en bestaat. Niks nieuws onder de zon. Behalve dan dat Internet het een stuk eenvoudiger heeft gemaakt.
Bij ons thuis kwam vroeger slager Pank en groenteman Hennie wekelijks aan de deur. De Gereformeerde bakker en melkboer Nap kwamen dagelijks. En kruidenier Slingerland kwam bij opa Uittenbroek eerst de boodschappen 'opnemen'. Dat duurde een hele middag want ze hielden beide van een stevig gesprek. Vooral over de kerk denk ik. Daarna kwam hij vrijdags op de fiets de boodschappen afleveren. Ik stond er bij en bewonderde de kunst van het fietsen met zo'n enorme mand. En dan kwam hij ook apart afrekenen, met alle rekeningen in zo'n klein notitieboekje. Zo nu en dan kwam meneer Faaij bij ons langs met een paar grote koffers om kleding te verkopen. Die hele koffer werd dan uitgepakt en moeder kocht altijd wel een stropdas of een paar sokken, omdat ze het zo zielig vond voor die man om alles weer te moeten inpakken zonder iets te verkopen. Als moederkindje zat ik er bij. En was zwaar onder de indruk dat meneer Faaij alles weer in die koffers kreeg.... Maar ook Wehkamp leverde in de zestiger jaren van de vorige eeuw regelmatig spulletjes bij ons af, zorgvuldig uitgezocht uit de wehkampfolder.
Bij ons staat nu ook bijna dagelijks zo'n pakjesman aan de deur omdat zoon Jan Willem nooit in een schoenen- of kledingwinkel komt en bij voorkeur een fietsonderdeeltje bestelt in China. Hij heeft het van z'n oma.
1965: poseren met m'n zussen en kleine broertje....met vast wel een stropdas om van meneer Faaij......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten