dinsdag 21 juli 2015

Hintergarten

Deze vakantie blijven we thuis en vullen we onze tijd met het opruimen van het huis bij minder weer en lekker zonnen in de Achtertuin of op  het Dakterras bij mooi weer. Voor het eind van deze week staat ook spannend vervolg-ziekenhuisbezoek in de planning.
In mijn streven '3 goede boeken per jaar' las ik deze week  het boek van de Franse filosoof en Godsdienstwetenschapper Frederic Lenoir met de simpele titel 'God'. In de ondertitel staat dat het geschreven is voor zoekers, twijfelaars, gelovigen en atheïsten. Allerlei filosofische richtingen en Godsdiensten komen aan bod in het boek met als rode draad een beschouwing over het ontstaan en het evolueren van het Godsbesef in het denken van de mens. Lenoir schetst een aantal ontwikkelingen die ik bij mezelf ook zo ongeveer zie: de persoonlijke God heeft meer en meer plaatsgemaakt voor een onpersoonlijk Goddelijk principe. Ook is het Godsbeeld van Mannelijk met eigenschappen als de Macht hebben, straf uitdelen en de wet voorschrijven in de loop van de tijd en voor velen Vrouwelijker geworden met eigenschappen als Liefde en bescherming. Ook is God 'verhuisd' van de hemel naar een Goddelijk principe in de mens zelf. Volgens Lenoir zegt Jezus zelf dat ook, bijvoorbeeld in Lucas 17: 'het Koninkrijk van God is binnen in u'.
Deze tekst is overigens meestal anders vertaald, passend bij de kerkelijke ideologie.....
Zo veranderen de monotheïstische godsdiensten (ook) naar een apofatischer en mystieke opvatting van het Goddelijke. Een beweging die overigens al in de oudheid ontstond (Philo, Plotinus, meester Eckhart e.a.). En kun je linken leggen met de Oosterse religies zoals het Boeddhisme en Hindoeïsme.
Heeft God nog toekomst? 'Ja zeker' zegt deze boeiende filosoof in de persoonlijke slothoofdstukken. 'Zolang het menselijk bestaan een raadsel is, zolang de ervaring van liefde en schoonheid ons in contact brengt met het heilige, zolang de dood en het lijden ons bezig houdt, is de kans groot dat God, welke naam men hem ook geeft, voor velen een geloofwaardig antwoord, een wenselijk absoluut principe of een transformerende kracht blijft'.
Een prima boek voor gespreksgroepen in de kerk of daarbuiten.

Geen opmerkingen: