maandag 11 juli 2022

Bedevaart

Gisteren, zondag 10-7, vertrokken we al vroeg met 2 bussenvol naar Brielle voor een bedevaart naar het heiligdom van de Martelaren van Gorkum. De bedevaart werd georganiseerd vanuit de Woerdense parochie ook ter gelegenheid van allerlei jubilea die spelen in het Woerdense Katholieke. Het verhaal van de martelaren is gruwelijk. Het speelde in de 80-jarige oorlog en hoofdboef was de watergeus Lumey. Ondanks een brief van Willem van Oranje om na verovering van steden niet over te gaan tot marteling gebeurde dat toch in Gorkum. In Den Briel, nu Brielle, werden 19 geestelijken opgehangen en op de plek waar dat gebeurde is nu een indrukwekkende herinneringskerk. Hier hebben we een dag doorgebracht met gebedsvieringen, kruisweg, stadswandeling en een mis met de bisschop. En veel gezelligheid, koffie en lunch, want het is een katholiek feest....!
De kerk waar dit alles herdacht wordt is prachtig met een bijzondere lichtval in de loop van de middag als de zon doorkomt.

In het Nederlands Dagblad vandaag staat een uitgebreid verslag van die martelpraktijken toen. De protesten van tegenwoordig zijn daar maar kinderspel bij. Citaat: 'Het was het begin van een reeks kwellingen en vernederingen. Twee aan twee gebonden moesten de geestelijken door de Brielse straten lopen. Lumey draafde erlangs met z'n paard en sloeg hen met zijn zweep. In een spotprocessie liet hij ze rond het galgenveld lopen en het Te Deum zingen. De toegestroomde Briellenaren zegenden hen met emmers en bezems, een parodie op de zegeningen met wijwater tijdens de mis. Niets leek meer heilig'



Geen opmerkingen: