maandag 8 augustus 2022

Van God Los?

In museum Catharijneconvent is tot eind augustus de tentoonstelling ‘van God los?’ te zien.  In dit gedeelte van het museum wordt getoond wat er gebeurde in kerkelijk Nederland in de woelige jaren zestig van de vorige eeuw. Te zien zijn tv beelden uit deze tijd die iedereen van mijn leeftijd (bouwjaar 1955) zich nog wel kan herinneren. Godfried Bomans,  de interviews van Mies Bouwman, de eerste naakte vrouw op TV, Gerard Reve, de beatmis, Provo, protestmarsen, bisschop Bekkers (1960-1966), pater van Kilsdonk en de vernieuwende ideeën en controversiële opvattingen van de grote theoloog Edward Schillebeeckx.  En ook Frater Venantius (Wim Sonneveld) , George Harrison (My sweet Lord) en Bob Dylan (The times they are a chagin) maken het tijdsbeeld. Ze worden allemaal belicht in deze tentoonstelling. De invloed van het Tweede Vaticaans Concilie wordt uitgelegd in bijvoorbeeld de liturgische veranderingen in de katholieke kerken. Het bisschoppenoverleg in Noordwijkerhout ging over actuele kwesties die nu ook nog spelen. De kloosters werden geopend, veel priesters traden uit het ambt.
Ook in de Protestantse wereld kantelde van alle kanten het gezag en kregen bijvoorbeeld vrouwen in deze jaren 60 ruimte om dominee te worden. De dominee in een donker pak met veel gezag werd een pastor op jezussandalen die niet boven maar naast de mensen wilde staan. Theologen als Berkouwer en Kuitert laten oude dogma's vallen als bakstenen.
Hoewel ik deze tijd enigszins van nabij heb meegemaakt in gereformeerd Waarder gaf deze tentoonstelling mij nieuwe inzichten en een mooi totaaloverzicht van deze hectische tijd.
Het boekje bij de tentoonstelling is vast nog wel verkrijgbaar in het museum. En de podcasts zijn ook na eind augustus te beluisteren. 
 Hier de scene waarin Godfried Bomans met veel humor de veranderingen in de kerk schetst:

Geen opmerkingen: