Ik ben nog opgegroeid in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw met Joris Driepinter, schoolmelk, 3 glazen melk per dag, altijd kaas op het brood en moeder die van de romige melk van melkboer Nap lekkere vla kookte. Nu ik te maken heb met kanker kijk ik toch aanzienlijk anders aan tegen het verschijnsel 'zuivel'. Ik ben 3 jaar veganistisch en dat bevalt me meer dan goed. Of het allemaal optimaal te bewijzen is? Ach dat maakt me niet uit. Maar vaak lees ik artikelen die me zeggen dat ik op z'n minst op een goed spoor terecht ben gekomen. En dan heb ik het nog niet over het effect van zuivel op het milieu, het klimaat en de waterverontreiniging. Hieronder een lang citaat vanaf de website veganrevolutie.nl. Naast achtergrondinformatie staan hier ook veel bruikbare en lekkere recepten om (meer) vegan te gaan leven.
'Zuivel. Wie is er niet mee opgegroeid? Het zit zo ingebakken in onze cultuur dat het gek lijkt als iemand zich afvraagt waarom we het eigenlijk consumeren. Toch doe ik een poging met serie artikelen over zuivel. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen…Wist je dat wij het enige soort op aarde zijn die melk drinken van een andere soort? Paarden drinken geen chimpanseemelk… katten drinken geen schapenmelk… en zelfs koeien drinken geen koemelk meer zodra ze zijn opgegroeid. Onze lichamen zijn niet ontworpen om melk te drinken behalve onze eigen moedermelk en alleen wanneer we baby’s zijn. Ik bedoel, je drinkt geen moedermelk meer als je 8 bent, of 15, of 28 of 34. Dus waarom zou ons lichaam melk accepteren dat van een ander zoogdier komt?
Het feit is dat mensen geen melk kunnen drinken van andere zoogdieren. In Nederland valt het nog enigszins mee met 2,5 miljoen mensen die lactose intolerant zijn. Koemelk is ervoor gemaakt om een kalf in een jaar tijd om te toveren in een 200 kilo wegende koe. Je kunt dan nog beter menselijke moedermelk drinken aangezien daar meer energierijke koolhydraten in zitten en dit je hersenen verrijken. Maar goed, we hebben met z’n allen besloten dat we geen menselijke moedermelk meer drinken als volwassenen…Vergeet verder niet dat koemelk vaak verwerkt zit in allerlei bewerkte voeding die ons van zichzelf al dik maakt. Laat daarom de koemelk staan en je zult zien dat de kilo’s van je lichaam smelten! De medische wereld geeft toe dat de grootste veroorzakers van kanker vet, dierlijke proteïnen en oestrogenen zijn. Aangezien koeien worden volgepompt met extra oestrogeen om ze nog meer melk te laten produceren, is een glas melk de beste bron voor alle drie van deze veroorzakers. Een studie die cijfers over kanker vergeleek in 42 landen linkte de consumptie van kaas en melk sterk aan prostaatkanker onder mannen tussen de 20 en 39 jaar. Het aantal kankergevallen was het hoogst in Denemarken en Zwitserland, waar kaas zo ongeveer het nationale voedsel is en het laagst in Algerije en andere landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd. En wist je trouwens dat in landen waar bijna geen zuivel wordt geconsumeerd er bijna geen tot helemaal geen borstkanker voorkomt? En dat zodra deze vrouwen een Westers dieet beginnen te eten, de toename van borstkanker gevallen acht keer zoveel toeneemt?'
Bron: veganrevolutie.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten