woensdag 8 mei 2013

Maria en Artemis


Op een half uur rijden van ons hotel ligt Efese. De geweldige antieke stad waar Paulus enkele jaren gewerkt heeft. Twee jaar geleden waren we hier ook, toen liepen we de stad van een andere kant binnen. Nu zijn we gestart aan de kant waar het huis van Maria staat, want  de moeder van Jezus heeft hier boven de stad Efese gewoond en is hier gestorven. Zegt men. Wat wel zeker gebeurd is, dat in  Efese een paar belangrijke kerkvergaderingen hebben plaats gevonden in de eerste eeuwen van het Christendom. Tijdens deze concilies ging het bijvoorbeeld over de vraag of we Maria 'theotokos' of  'christotokos' mogen vereren in de leer van de kerk. Met andere woorden,  is zij de moeder van Jezus of  mag je haar de moeder van God noemen. In het jaar 413 is na lange beraadslaging in Efese besloten dat Maria ‘Moeder Gods’ genoemd mag worden. De inwoners van Efese hebben dat gevierd met woeste feesten en processies....eigenlijk hadden ze hiermee hun hier altijd vereerde vruchtbaarheidsgodin Artemis weer terug! Maria hemelvaart wordt in dit gebied zowel door de Christenen als de Islamieten gevierd. Overigens bestaat deze Maria ter hemelopneming pas sinds 1950 toen dit als kerkelijk dogma werd afgekondigd. Vanuit mijn Protestantse opvoeding heb ik niet zoveel met Maria. Mijn vader noemde het Roomse Poppenkast...... Het avondgezang van de monniken in Affligem, in het halfduister, richting Maria, heeft op mij wel altijd veel indruk gemaakt.
Door de zuilengalerijen,de Stoa, van Efese lopen blijft een wonderlijk ervaring. De opgravingen blijven maar doorgaan en leveren steeds weer nieuwe fantastische vondsten op. De wandeling door antiek Efese eindigt na enkele kilometers in het 66 rijen hoge en daardoor grootse theater waar 25.000 mensen plaats kunnen nemen.
Vandaag hadden we een auto gehuurd om al dit moois te kunnen bezoeken. Gisteren zijn we met een jeep met 2 jagers meegereden door het bergland. Dit gebied van Turkije is voor zonaanbidders en voor cultuur- en natuurzoekers een ideale vakantieplek.



Geen opmerkingen: