zaterdag 25 mei 2013

Stolpersteine

Vandaag was ik op excursie met de interkerkelijke groep Kerk en Israël Woerden, waar ik lid van ben. De doelstelling van deze commissie is de verbinding Jodendom - Christendom zichtbaar te maken en te houden in onze kerken.
In Gouda hebben we onder leiding van Gouwenaar Donald Pagrach een wandeling gemaakt langs de zogenaamde Stolpersteine. Voor de woningen van in de oorlog weggevoerde en vermoorde Joden wordt een Stolperstein geplaatst. Om zo het lot van de 327 Goudse Joden zichtbaar te maken. Er zijn nu in Gouda ruim 200 Steine geplaatst, wereldwijd al zo'n 40.000. Initiatiefnemer is de kunstenaar Gunter Demnig. Hij noemt  zijn stenen - die hij zelf komt leggen -  Stolpersteine, 'struikelstenen'. Je struikelt er inderdaad een beetje over met je voeten, maar zeker ook met je hoofd en je hart. En je moet bukken om de tekst te kunnen lezen. Veel indruk maakte het bezoek aan het Goudse Metaheerhuis, het huis van reiniging, de plaats bij het voormalige Goudse bejaardenhuis voor Joden waar de overledenen ritueel verzorgd werden. In de stoep voor dit voormalige bejaardenhuis liggen 39 Stolpersteine van de weggevoerde oudjes en personeelsleden. In het Metaheerhuis zijn alle namen opgenomen van de Goudse Joden die omgekomen zijn in de oorlog. Een indrukwekkend monument. Willy heeft als kind in dit gebouw op Zondagschool gezeten maar heeft nooit gehoord, tot vandaag, wat er eigenlijk in dit gebouw aan drama gebeurd is.
Onder de koffie vertelde Donald het verhaal van zijn ondergedoken ouders en omgekomen Joodse familieleden. Hoe zeer waardeer je dan weer dat je in een vredige stad op een terrasje kunt zitten. 



Geen opmerkingen: