zaterdag 11 mei 2013

Levenskunsten

We zijn weer terug in fris Nederland. Nu proberen het relaxte vakantiegevoel nog  een poos vast te houden.....In deze vakantie las en herlas ik het boek 'Filosofie voor het leven' van de Amerikaan Jules Evans. Hij beschrijft op een boeiende manier hoe de  Antieke  filosofie zijn leven veranderd en verbeterd heeft.
Ik ga voor de werkgroep geloof en cultuur van de Woerdense PKN kerken in het komende kerkelijk seizoen een korte basiscursus filosofie geven, waarin ik het onderwerp 'levenskunst' centraal wil stellen. In de cursus zal de stoïcijn Epictetus een belangrijke plaats krijgen. Hij kwam uit het gebied waar we vanmorgen vertrokken zijn, mede daardoor ook een plek om vaker terug te keren.


Bij levenskunsten hoort volgens Aristoteles ook sport. En dan vooral de deugd van het volhouden daarvan. In Turkije hebben we met Kees en Martine van E. het 5 maanden sporten afgesloten. Elke dag waren we voor 7 uur al in het 50 meter bad te vinden, dagelijks in de sportschool van het resort en de sauna. En beachvolleybal voor het sociale aspect. In de zomermaanden ga ik weer iets aanvullend sportiefs verzinnen, want we voelen ons er alle vier goed bij.


Geen opmerkingen: