woensdag 13 december 2017

Chanoeka

Jeruzalem staat weer eens hevig in het nieuws, nu president Trump de Amerikaanse ambassade wil verplaatsen naar Jeruzalem. Dat betekent onlusten in de stad. Onrust in de Palestijnse gebieden en andere Arabische hoofdsteden. Tegelijk begint vandaag het Chanoeka, ofwel het Lichtjes feest.
Het Joodse volk viert in dit 8 daagse feest de overwinning van het licht over de duisternis, van eerlijkheid over vervalsing, van spiritualiteit over het materialisme.
Meer dan eenentwintig eeuwen geleden, werd Israël geregeerd door de Grieken, die probeerden met alle macht hun Hellenistische ideeën  de Joden op te dringen. Tegen alle verwachtingen in, heeft een kleine groep vrome Joden een van de machtigste legers op aarde verslagen. Zij hebben de Grieken uit het Joodse Land gedreven om vervolgens de Tempel in Jeruzalem opnieuw in te wijden.
De tempel heeft een menora (zevenarmige kandelaar) die elke dag behoort te worden aangestoken met pure olie. Helaas vonden ze maar één kruikje kosjere olijfolie geschikt voor gebruik in de tempel. Alle andere kruikjes hadden de Grieken onbruikbaar gemaakt. En zie hier: opnieuw een wonderbaarlijke gebeurtenis zoals zo vaak bij de Joden: het kruikje dat genoeg olie had om maar 1 dag te branden bleef acht dagen lang branden, totdat er nieuwe olie, kosjer voor gebruik in de tempel, was bereid.
Als aandenken aan deze wonderen hebben de rabbijnen het Chanoeka feest ingesteld. Na zonsondergang steekt het Joodse volk al generaties lang onder goede en slechte omstandigheden hun Chanoeka kaarsen aan. Het begint met een kaarsje op de eerste avond, een tweede op de tweede avond enz. tot de achtste avond. Er wordt ook lekker gegeten zoals gefrituurde aardappelkoekjes en een soort donuts.  De ouders geven aan de kinderen Chanoeka geld met als doel hen te leren dat zij hun geld aan het goede doel moeten geven.
Mijn ex collega en goede vriend Jan Dirk en zijn vrouw Eta doen nu vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis in Jeruzalem. Ik heb hen vandaag deze Chanoeka kaart gestuurd. Eens zal er vrede zijn in Jeruzalem.....

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank Jan voor dit informatieve schrijven. Leuk! Shalom vanuit Jeruzalem! Groet Jan Dirk