vrijdag 20 september 2019

Boeren Van Toen

Ik ben een liefhebber van Het Groene Hart. Fietstochten in deze omgeving zijn niet te vergelijken met andere gebieden. Ook mooi hoor, de duinen, de bossen, rivierdijken, maar dan toch weer snel terug naar dit unieke polderlandschap.

Hoe dit gebied er 150 jaar geleden uit zag is goed te zien op schilderijen uit die tijd. Want ons Groene Hart was een bron van inspiratie voor schilders zoals Cornelis Vreedenburgh, Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve en Jozef Israëls. In ons knusse Woerdense museum (link) is nu een tentoonstelling van schilderijen over dat boerenleven van ruim een eeuw geleden. Aan de ene kant zie je idyllische en romantische beelden, maar ook is zichtbaar dat het boerenleven fysiek bikkelhard was en de mensen overgeleverd waren aan de grillen van de natuur.
Er worden teksten van schrijver Herman de Man bij gebruikt  die veel schreef over dit gebied, onder meer zijn roman 'Het wassende Water'(1925) speelt in de Lopikerwaard. Herman de Man overigens is als Joods jongetje geboren in Woerden.

Komt dat zien en zoek daarna een gezellig terrasje in Woerden want er zijn er nu genoeg. De tentoonstelling is tot 10 november.




Geen opmerkingen: