dinsdag 6 augustus 2013

Beloofde Land

Bezoekers aan de Termen, waar dit Italiaanse oord vol mee zit, trekken geen Baantjes maar Dobberen wat rond. Dat is even wennen voor ons Calvinisten, die altijd iets willen presteren. Maar het went snel, zeker in deze ook voor hier ongekende hittegolf. Geen wonder dat het Calvinisme nooit  is aangeslagen in deze warme streken.
Al dobberend kun je goed mijmeren. Vandaag over het Palestijnse Vraagstuk. Want dat is een probleem dat ons altijd bezig houdt, ook op vakantie. Wat wil je, als je schoonzoon een Palestijn is en je kleinkind dus half Palestijns.En je dochter toch zo graag haar kind aan Oma Jaber zou willen laten zien... Zou het nog eens gebeuren dat Benjamin naar zijn familie in Gaza zou kunnen reizen? En daar met zijn vele neefjes en nichtjes aan het strand zou kunnen barbecueën? Inshallah.
Vandaag las ik op internet een creatieve oplossing voor het Israelische / Palestijnse vraagstuk: we moeten het Beloofde Land gewoon een stuk vergroten.  De Middellandse Zee is ondiep. We leggen een dijk en spuiten het vol.  Nederlanders weten echt wel hoe dat moet, we hebben dat vaker gedaan in het Midden Oosten. Op het Nieuwe Land leggen we een Palestijnse Staat aan in de vorm van een Nieuwe Stad. Met hoogbouw, energie onafhankelijk, met verticale landbouw. Het levert ook nog  veel werkgelegenheid op. En Jeruzalem? Daar doen we niet meer moeilijk over, daar maken we een internationale enclave van.  En van de Tempelberg maken we een museum voor 3 religies. We laten Disney het geheel managen. Het is een serieus bedoelde oplossing van de originele denker Adjied Bakas, zie: www.bakas.nl.


Van mede kerklid Aad K. kreeg ik onlangs het boek ‘Het litteken van David’, een ontroerende roman over het ontstaan van het Palestijnse conflict. Ik lees het hier tussen de Dobbermomenten door. En snap door dit boek dat het probleem zo enorm geladen is met emoties van beide kanten dat simpel wat zand storten in zee niet de Echte oplossing zal worden. Maar wie weet, laten we het denken over oplossingen niet stop zetten.
En leest allen dit boek!

Geen opmerkingen: