zaterdag 24 augustus 2013

Dode Zee Rollen

stukje geschreven voor onze kerk website:
Nieuw: online cursus over de Dode Zee Rollen
Er is veel aandacht voor de Dode Zeerollen. Dat komt omdat er op dit moment, tot januari 2014, een unieke tentoonstelling in het Drents Museum in Assen is over de Dode Zeerollen. Deze rollen zijn van groot belang voor de kennis over de (tijd van de) Bijbel.
Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een korte cursus gemaakt om meer over deze bijzondere archeologische vondst te weten te kunnen komen.
Deze online cursus staat op de website:  http://www.meeroverdebijbel.nl 
Overigens staan er nog meer interessante en mooi vorm gegeven cursussen op deze website: over de Psalmen en over Bijbelse Personen.
Ik vond het een bijzondere ontdekking deze eigentijdse manier van 'catechese, vorming en toerusting'


Toen ik met Willy in 1978 voor het eerst in Israël was, zijn we ook in Qumran geweest. Het was toen nog een bizar woestijnlandschap zonder toeristenwinkeltjes en wandelpaden. Het spectaculaire museum in Jeruzalem, The  Shrine of The Book, hebben we destijds natuurlijk ook bezocht. Dat deze teksten zo'n belangrijke rol zijn gaan spelen in onze visie op de Bijbel en het Jodendom was toen nog niet bekend, omdat het grootste gedeelte nog niet vertaald was.
Vlak nadat we Qumran bezochten, destijds, is de bus/truck waarmee  we reisden vast komen zitten in het woestijn zand. Dat leverde nog een spannende overnachting op in de woestijn met eigenlijk te weinig water. Uiteindelijk zijn we door een passerende militaire tankwagen weer op het juiste pad getrokken....'Toen was avontuur nog heel gewoon...'
Ik heb er nog een paar wat verkleurde foto's van.


Geen opmerkingen: