donderdag 1 september 2016

Utopia

In de fraaie kerk van het Engelse Klooster in Brugge zag ik dit weekend een portret van Thomas More. Er wordt zelfs een relikwie van deze beroemde Engelse schrijver en filosoof bewaard in de kerk, het botje is net zichtbaar onder aan het schilderij. Of Thomas More ook in deze kerk geweest is ben ik weer vergeten in elk geval wel zijn familie.
Op de HAVO bespraken wij al met de leraar Engels het beroemde boek van Thomas More: Utopia (1516). In dat boek schetst More de ideale maatschappij, dat is een samenleving zonder privé eigendom. Er is dan ook op dit door More verzonnen eiland geen eigenbelang, alleen publieke belangen. Tegelijkertijd was het boek een aanklacht tegen de grote sociale misstanden in Engeland destijds, vol corruptie en uitbuiting. De geschetste heilstaat Utopia heeft denk ik nauwe samenhang met het latere socialisme en communisme. Thomas More was naast filosoof ook invloedrijk politicus, wetenschapper en humanist. Hij was bevriend met onze grote humanist Erasmus uit Gouda.
Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Utopia uitkwam. Het TV programma van John de Mol met dezelfde titel zie ik nooit, maar is dus ook gebaseerd op het boek van deze filosoof.

Geen opmerkingen: