vrijdag 2 maart 2018

Tussen Filosofen

De kerken zijn groots en imposant in Rome, de Sint Pieter, de Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano, San Clemente, Maria del Popolo, het houdt niet op. De kleinere, meer intieme kerken vond ik vaak mooier en ook prachtig beschilderd met fresco's en vol kunst.
 

In de Vaticaanse musea is het niet alleen religieuze kunst waarmee de zalen gevuld zijn, ook de antieke wereld en de  filosofie krijgt een belangrijke plaats, zoals in de Stanza delle Segnatura van Rafael waarin Plato, Aristoteles en Socrates centraal staan. Deze wereldberoemde fresco heet ook wel de Atheense School.
De Rationele zoektocht naar de Waarheid wordt hier uitgebeeld in kunst. En dat is dus ook te zien in het Vaticaan. Bij het geloof hoef je niet je verstand uit te schakelen is voor mij de boodschap van al deze filosofen in het centrum van de kerkelijke macht.
Mijn filosofielezingen starten vaak met deze afbeelding. Plato in het midden die omhoog wijst naar het Hogere, het hemelse, het transcendente. Aristoteles met zijn boek de Ethica in de hand die naar beneden wijst, het waarneembare, alles wat meetbaar en empirisch te onderzoeken is. 2 basale denkwijzen die onze filosofie en theologie tot heden ten dage beïnvloed hebben. Ik zag deze fresco deze week voor het eerst 'live'.

Geen opmerkingen: