zaterdag 4 augustus 2018

Tegenstellingen

Als we terugblikken op 2 weken Zuid-Afrika gaat het steeds over de enorme  tegenstellingen in dit land: rijk - arm, zwart -wit,  villa's naast plakker huissies, savanne - ananasvelden, zandpaden - tolwegen, hoge bergen - laagvlaktes, warm overdag - tegen het vriespunt 's nachts, vriendelijke mensen - wijken waar je beter niet kunt komen, bezoek aan Nelson Mandela memorial en een uur later bij het Voortrekkers monument waar de overwinning van de blanken op de zulu's herdacht wordt. En dat alles in een smeltkroes van talen, rassen en religies.

Als apart landje bezochten we 2 dagen Swaziland. De koning is hier nog een alleenheerser. Met zijn 21 vrouwen en grote rijkdom verbaasde het ons enorm dat dit nog mogelijk is anno 2018


 


Onze enthousiaste en lieve gids Yolanda vertelde zonder ophouden over haar mooie land dat ook zoveel problemen kent. In het zo  mooie en grappige  Zuidafrikaans leerden we veel nieuwe woorden zoals  kameelperd ( giraf), epos (mail), beeld radio (tv), hysbakkie (lift), peuselhappie (snack), valhekboom (slagboom), bedflat ( stapelbed), asielsakkie (lunchpakket), robot (verkeerslicht) bakvissie en prikkelpoppies. Dagelijks werden bedankt voor de Stiptelijkheid en de Samenwerking, dat werkt veel beter dan mopperen op mensen die te laat bij de bus zijn.....

Chauffeur Daniel reed ons honderden kilometers veilig over stoffige zandpaden en dan weer 5 baans-tolwegen.
Ook de gesprekken met de Rangers leverden mooie verhalen en informatie op. De blanken maken zich grote zorgen over de toekomst van het land. Politiek en Corruptie zijn dagelijkse gespreksonderwerpen voor Zuidafrikanen.



Baie Dankie Yolanda  voor je enthousiasme, humor, je openhartigheid en het ingaan op onze vele vragen. We komen zeker terug naar dit land, dan gaan we naar de Kaapprovincie.



Geen opmerkingen: