klik hier voor meer informatie
donderdag 23 december 2021
maandag 13 december 2021
woensdag 8 december 2021
Existentie
Hier loopt het ik, het loopt zichzelf te vinden,
het ziet verbaasd de regen en het gras.
Het denkt: wat loop ik hier zo in den blinde,
wie laat dit hart slaan, wie bepaalt de pas?
Het luistert naar de stromen van de winden.
Hier loopt het ik, het treft zich aan in straten
die het slechts na lang aarzelen herkent.
Het ziet de huizen, lange, donk’re raten
tegen het harde blauwe firmament.
Wat gaat het hier zo eenzaam en verlaten.
Hier loopt het ik, vanwaar is het gekomen
tot dit moment als tot een open plek,
waar tussen het zwart geheim der bomen
zich in een maanblank watervlak ontdekt
en wakker wordt en toch volloopt met dromen.
Hier loopt het vreemde ik, het richt zijn voeten
naar waar, naar waar? Het kent de wegen niet.
Alleen: het is! Het wil de aarde groeten
met een herkennend nieuw en oeroud lied.
Hier loopt het ik en het wil God ontmoeten.
Jan Willem Schulte Nordholt
- - - - -
Het herinnert me aan een van de vele mooie kloosterweekenden die ik samen met Arie Bol georganiseerd heb in abdij Affligem in Vlaanderen. Tijdens een van die weekenden hadden we een poëzie dag bedacht. De broeder die dit onderdeel begeleidde heeft wel twee uur lang met ons over dit gedicht gesproken en gefilosofeerd. Als ik nu Arie tegen kom en zeg 'hier loopt het ik' dan valt hij meteen in met 'het loopt zichzelf te vinden'. Ach wie niet....
maandag 6 december 2021
Abraham Van Strij
Daar was ik weer, afgelopen vrijdag, in het Dordrechts museum. Nu om de vaste collectie te bewonderen. Zo ontdekte ik de voor mij onbekende schilder Abraham van Strij. Hij schilderde bijvoorbeeld dit straattafereel bij Het Schildersgilde in Dordrecht. Nu heet mijn appartementencomplex ook Het Schildergilde, een extra reden om dit schilderij goed te bekijken. De lichtinval en de details zijn fascinerend.
woensdag 1 december 2021
Layla
Altijd goed nieuws: een nieuwe CD van Eric Clapton. Ik heb al veel blogs aan hem gewijd. Deze CD is gemaakt in corona tijd, waarin alle concerten werden afgezegd van de Grote Gitaarmeester.
Dan maar de studio in.
En dat werden een CD vol met Lockdown Sessions met als titel 'The Lady In The Balcony.'
Ik draai dit via spotify.
We gaan richting de Top2000 en dan zijn er veel achtergrondverhalen bij nummers te vertellen. Layla is gebaseerd op een oud Perzisch verhaal waarin de dichter Majnun hopeloos verliefd is op de onbereikbare Layla. Tja, liefdesverdriet levert vaak mooie muziek op....won't you ease my worried mind....
dinsdag 30 november 2021
Theoloog des Vaderlands
Voor het eerst is een monnik gekozen tot Theoloog des Vaderlands voor het komende jaar.
Het is de Benedictijn Thomas Quartier, ik heb diverse boeken ('heilige woede') en artikelen van en over hem in mijn Benedictus-verzameling staan.
Ik ben benieuwd hoe hij deze functie-voor-1-jaar gaat vormgeven. Thomas durft echt wel iets te zeggen in zijn publicaties. Hij vindt zichzelf een Godzoeker.
Citaat uit het Nederlands Dagblad:
'Voor mij is het zoeken naar God de kern van de religie. Ik herken dat bij heel veel mensen, ook mensen die niet gelovig zijn. Als je mij dus vraagt: wie is God voor je?, heb ik daar geen antwoord op. Daarom is het niet zo gek dat ik in interviews vooral spreek over praktijken. Geloven is voor mij doen. Het zoeken naar God is iets universeels, wat bij mij wordt gestempeld door de christelijke traditie. Die heeft voor mij een enorme zeggingskracht en ik voel me er ook diep mee verbonden.’
Broeder Thomas is fan van Bob Dylan en maakt zelf ook muziek.
(foto komt van het Nederlands Dagblad)
vrijdag 19 november 2021
Erasmus in Woerden
Op de Pedagogische Academie in Utrecht (ik was daar van 1972-1975) hadden we het vak CuMa, cultuur en maatschappij ontwikkelingen. Meneer De Bruin gaf dat vak en ik heb er veel van geleerd. Hij legde bijvoorbeeld uit waarom wij zo snel mogelijk een huis zouden moeten kopen zodra we een baan hadden. Dat was een prima advies, dat ik in de jaren tachtig ook opgevolgd heb. Zo heb je wat aan je schooltijd.
Ook moest ik voor dit vak CuMa een werkstuk schrijven over een grote Nederlandse denker en ik weet nog dat ik me toen verdiept heb in Erasmus. Het klooster Stein, waar hij lange tijd woonde - en het niet kon uithouden - lag op de grens van mijn geboortedorp en Gouda en ik ben vaak lang de boerderij gefietst die daar nu op die plek staat. Het klooster is helaas verdwenen. Mijn werkstuk van toen gaf ik de titel 'om de Vrije wil' en het ging over het verschil van inzicht tussen Erasmus en Maarten Luther. Ik weet nog dat ik het meer eens was met de vooruitstrevende en humoristische Erasmus dan die strenge Middeleeuwse Maarten Luther, maar ik heb het werkstuk niet meer dus kan het niet meer checken.
Nu ben ik druk aan het studeren in het nieuwste boek over Erasmus, geschreven door historica Sandra Langereis. Het boek heeft onlangs een belangrijke prijs gewonnen. Tot mijn grote verbazing lees ik hierin dat Erasmus ook in Woerden gewoond heeft en hier op school heeft gezeten. Zijn vader Gerard, was hier van 1471- 1476 vice-pastoor in de Sint - Petruskerk. Een priester met een kind? Ach ja er kon veel in die late Middeleeuwen. Al had Erasmus als 'bastaard' veel minder rechten en kon hij bijvoorbeeld zelf geen priester worden. Maar na een brief aan de paus en wat geld kon dat ook weer bijgesteld worden. Erasmus is misschien wel de grootste denker en auteur uit onze geschiedenis. Wat mooi dat hij hier in Woerden onderwijs genoten heeft van een van mijn Middeleeuwse collega's..... En van mij de tip om dit fantastische boek te lezen! Jammer is die lelijke kaft.
Hier een link naar een podcast met Sandra Langereis over dit boek
woensdag 17 november 2021
Liefhebben
Regelmatig heb ik de neiging te reageren op een stukje in de krant (ik lees Trouw, Nederlands Dagblad en het AD voor het plaatselijke nieuws). Meestal gooi ik die stukjes weer weg, maar dit weekend had ik mijn reactie opgestuurd naar het Nederlands Dagblad en dat werd vandaag geplaatst. Het gaat over 'je naaste liefhebben' waar ik in de loop der jaren een wat minder zoetsappige mening over gevormd heb.
maandag 15 november 2021
Aelbert Cuyp
Vandaag bezocht ik de tentoonstelling in het Dordrechts Museum van Dordrechts grootste schilder: Aelbert Cuyp. Zijn schilderijen zijn vooral in Engeland terecht gekomen en zo heeft hij een grote invloed gehad op Engelse schilders als Turner, Gainsborough en Constable. Ik heb slechts 1 Aelbert Cuyp eerder gezien, namelijk in het Rijksmuseum. Hier in Dordt hangen er nu ruim 30 en de kenmerken zijn : rust, licht, wolken, koeien, herders, zeilboten en stadsgezichten.
Naast de vele zonovergoten landschappen, met vaak 1 persoon in rood gekleed heeft hij ook Bijbelse taferelen geschilderd zoals deze 'bekering van Paulus op weg naar Damascus'.
maandag 8 november 2021
Tikoen Olam
Tijdens de klimaatmars viering van afgelopen zaterdag hoorde ik van een jonge Joodse vrouw het begrip Tikoen Olam. Het gaat over de boodschap die vanuit de Thora aan het Joodse volk gegeven wordt om de wereld beter te maken. Het lijkt denk ik op het begrip 'rentmeesterschap' in het Christendom. Letterlijk betekent tikoen olam 'herstellen van de wereld' en het staat voor verantwoording nemen voor wat je ziet dat er gebeurt in een naar herstel snakkende wereld. En zo ook een voorbeeld te zijn voor anderen. Ieder heeft de opdracht zijn of haar eigen bijdrage te leveren om van de wereld een betere plek te maken, een licht te zijn. Dat kan gaan om het bestrijden van de corona crisis of een bijdrage leveren aan de klimaatproblemen, maar ook in het klein: omzien naar elkaar, een kaartje sturen, je buurvrouw helpen met de boodschappen. Zo breng je in het Jodendom de Messiaanse tijd dichterbij. Niks doen is geen optie. Tikoen olam is een opdracht. En ook al kun je het doel niet bereiken je mag nooit stoppen het te Willen bereiken.
En God? Gaat God ingrijpen om de wereld te redden? Vanuit tikoen olam kun je dan zeggen: de mens moet in actie komen en ervoor zorgen dat er wonderen komen.
Vandaag mocht ik een sluiting uitspreken bij een kerkvergadering en ik eindigde met dit verhaal uit de Midrasj:
Er is een enorme watersnood. Een man staat op het dak van zijn huis en er komt een bootje langs. De man wil echter niet instappen omdat hij wil wachten tot God hem helpt. Het bootje vaart weer weg en het water stijgt. Dan komt er een helikopter langs. En weer wil de man geen gebruik maken van de aangeboden redding. Hij zegt: God zal me helpen. Dan gaat ook de helikopter weg en de man verdrinkt.
Hij komt voor Gods troon en is heel erg boos en vraagt God waarom Hij hem niet gered heeft. Dan antwoordt God: ik heb een bootje en een helikopter naar je gestuurd maar je wilde niet instappen.
(bron tekening: kinderwoorddienst)
woensdag 3 november 2021
Count My Blessings
Een toepasselijk lied op deze 'Dankdag' in de Protestantse kerken
Nylons - Count My Blessings
In and out
Of situations
I take the good with the bad
Ups and downs
Get complicated
But I don't have the right
To be sad
How about the children who are hungry
And never get to eat
How about the people who are homeless
Sleeping in the street
Every night
Before I go to sleep
I count my blessings
Instead of sheep
I say a prayer
My soul to keep
I count my blessings
When I hear
The sound of complaining
I put my hands to my ears
Think of those
Whose lives have been taken
And thank the lord I am here
I've got some money in my pocket
A hand I can hold
Somebody standing by me
When the winter gets too cold
I'd give some away
Share in my good fortune
Hear me when I say
I'll give some away
How about the people who are starving
And never get to eat
How about the children in the desert
Dying from the heat
maandag 1 november 2021
Klimaatmars 6 November
Hoewel ik niet zo'n protesterend mens ben heb ik me wel aangemeld voor de klimaatmars van 6 november aanstaande. Terwijl de wereld leiders in Glasgow praten over het klimaat worden wereldwijd acties en evenementen georganiseerd. Als kerklid vind ik dat ik niet op de (kerk)bank kan blijven zitten. Gods mooie Schepping is in ademnood en niemand kan het nog ontkennen. Ik doe het ook voor (mijn) kinderen en kleinkinderen.
De laatste keer dat ik met een protestactie meedeed was de grote demonstratie van het IKV tegen de kernwapens in 1981. Die kruisraketten zijn er nooit gekomen, dus protesteren helpt. Er deden toen naar schatting 400.000 deelnemers mee. Ik vond het een overweldigende ervaring, zoveel gelijkgestemden met elkaar op straat. 'k Ben benieuwd hoe het zaterdag (weer) in Amsterdam wordt.
UPDATE: het was een mooie ervaring zaterdagmiddag met zo'n 40.000 mensen schuifelend door Amsterdam. De dienst in de Westerkerk was ook inspirerend. Ik heb veel creatieve teksten gezien op de borden en de massaal aanwezige politie had niets te doen.
zondag 31 oktober 2021
Wenen - Salzburg - Oberjoch
Mijn eerste pensionado-vakantie ging afgelopen 2 weken eerst naar Wenen. Dit is voor ons misschien wel de mooiste hoofdstad van Europa met z'n paleizen, kerken, theaters, WienerWald, musea, koffiehuizen-sfeer. De stad is schoon, het OV is perfect, je kunt overal vegan of vegetarisch eten en er is (nog) zoveel te doen dat we zeker eens terugkeren. Het 'coronabeleid' is pittig streng, maar je kunt gratis testen en het geeft ook wel een veilig gevoel.
Ballet in de StaatsOper:
Daarna zijn we verder getreind naar Zuid Duitsland om nog een week door de Allgauer Alpen te lopen. Prachtig om in de herfst in het gebergte te zijn! Vooral met alle dagen zon en een goede wandeltemperatuur.
Reizen met de trein is heel relaxt, al hadden we op de terugreis fikse vertragingen door een storing op het spoor en een kapotte trein, maar ook dat loste zich weer op. Voor het klimaat is het in elke geval veel beter!
zaterdag 9 oktober 2021
Brabant
Gisteren maakte ik een lange fietstocht door het land van Vincent van Gogh, de schilder van het Brabantse land. Het kenmerk van dit coulissenlandschap is de afwisseling en variatie. Door vererving ontstonden hier relatief kleine akkers en weilanden afgewisseld met stukken bos en houtwallen. Spectaculair zijn de zandvlaktes van de Drunense en Loonse duinen. Je waant je hier aan de rand van de Sahara.
Vincent van Gogh haalde uit dit gebied zijn inspiratie voor bijvoorbeeld 'de aardappeleters'. Er is nu een tentoonstelling rond dit schilderij in Amsterdam linkje. De aardappelvelden zijn nu vervangen door sierboomkwekers. Dat levert vast meer geld op.
woensdag 6 oktober 2021
PBS en WAS
Op de plaats waar ik nu woon stond vroeger een school, eerst de Prins Bernardschool, later na een fusie werd het de Willem Alexanderschool. Ik heb hier gewerkt van 1975-1995. Mijn lokaal was bij de meest linkse ramen. Precies waar ik nu woon, al is dat nu 10 meter hoger. Ik heb hier het vak 'meester' geleerd. Ik heb hier echt hard gewerkt en allerlei functies gehad. Het was ook een erg onrustige tijd met fusie besprekingen waarbij alles wat mis kon gaan ook mis ging. Mijn overstap in 1995 naar het Speciaal Onderwijs is een van de beste keuzes geweest in mijn werkzame leven.
zondag 3 oktober 2021
De Dijk 40 Jaar
Groot feest gisteravond in de Ziggo Dome in Amsterdam, het jubileum concert van De Dijk. Ik was er met Joost Sch. en we hadden met nog vele duizenden een prima avond. Het kan weer, weliswaar met QR check, veel controles maar zonder mondkapje. Zo kom je binnen.... zonder kloppen.
vrijdag 1 oktober 2021
Dat dach ik dus nie
dinsdag 28 september 2021
Bijen en Boeren
Er zijn 1 miljoen handtekeningen nodig om het bespreekbaar te kunnen maken in de EU, en er zijn nog maar een paar dagen te gaan....
Dus kom op in actie, als de toekomst van onze kinderen je lief is!
hier kun je tekenen (actie is afgelopen )
UPDATE: het miljoen is op tijd gehaald, maar er kan nog meer bij! De paus heeft deze actie ook gezegend....link
zaterdag 25 september 2021
Trappisten
Deze week was ik een dagdeel in het klooster van de Trappisten vlakbij Tilburg. Hier deed ik 47 jaar geleden mijn eerste kloosterervaring op. Tijdens een werkweek die we georganiseerd hadden op de Pedagogische Academie mochten de mannen een bezoek brengen aan dit klooster. We hadden stiekem een van de vrouwelijke klasgenoten meegesmokkeld naar binnen en omdat ik in de organisatie van deze excursie zat zie ik dit nog steeds als een van de hoofdzonden uit mijn jeugd. Mea Culpa.
Gisteren was ik terug in het klooster en mocht ik tussen de broeders meedoen met de eucharistie. Mijn jeugdzonde lijkt daarmee vergeven....
Na dit bezoek fietste ik door naar Tilburg voor een bezoek aan de centrum kerk, de St Jozef. Naast de ingang is een levensecht beeld geplaatst van de 'stervende Jezus'. Geen leuke binnenkomer in deze zo fraaie neogotische kerk. Maar de maker en schenker van het beeld willen nu juist dat de waarde van het kruis versterkt wordt, vandaar die realistische weergave met zelfs oogprothesen en echt haar. Mijn smaak is het niet, al blijft zo'n beeld wel hangen.
Aan de andere kant van de ingang bevindt zich een fraai beeld van Immaculata, Maria dus. Dat geeft mij meer een symbool van God die Liefde is.
woensdag 22 september 2021
Moerputten
De wekelijkse wandeling ging deze keer door natuurgebied De Moerputten, net achter 's Hertogenbosch. Ik zou hier wandelen met een natuurgids, maar door een foute routemelding kwam ik daarvoor te laat aan. Dus heb ik alleen gelopen door dit bijzondere stukje Nederland met als beginpunt een oude spoorbrug.
dinsdag 21 september 2021
Schijf for Life
Een groep diëtisten heeft gisteren een alternatief gepresenteerd voor de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit alternatief heet Schijf for Life en aan de illustratie is te zien waar het hen om gaat: plantaardig leven:
Er is door de groep een uitgebreide verantwoording geschreven met talloze wetenschappelijke onderbouwingen. Deze is hier in te zien
Als veganist vind ik het een dappere poging om een tegengeluid te laten horen naar de bekende uitgangspunten van het Voedingscentrum. Elke revolutie of transitie begint met eenlingen of een groepje gelijkgestemden dat z'n nek uit durft te steken. En zo klein is die groep veganisten niet meer. Kijk maar rond in de supermarkt of bestudeer menukaarten. De voedselrevolutie is al lang van start gegaan.
zondag 19 september 2021
Karsu
Het programma 'Beste Zangers' maakt dat ik kan kennis maken met nieuw talent, zoals de Turks-Nederlandse zangeres Karsu. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar wat een stem!!!
donderdag 9 september 2021
KlimaatGelovigen
Bij het woord oecumene denk je al snel aan ruzie. Meningsverschillen genoeg. Over de Doop, is Jezus nou God of mens, nemen we de bijbel letterlijk of zijn de verhalen bedoeld als een inspirerende metafoor, wat is de rol van de vrouw in de kerk. Zo kan ik nog wel een blog vullen. Maar er is hoop, er lijkt een gezamenlijk thema gevonden door de kerkelijke leiders om aan te gaan werken: het Klimaat.
Vanmorgen schreef Trouw dit hoopgevende bericht:
Ik vind het hoopgevend, want het klimaat gaat ons allen zeer dringend aan en dat gesprek zal niet vertroebeld worden door oude dogma's, vaak nog stammend uit de tijd van de Kerkvaders. Ik noem onze Christelijke kerken hier in het westen 'concilie kerken', gevormd door de concilies uit de eerste eeuwen van de kerk met de daaruit voortkomende geloofsbelijdenissen en leerregels. Laten we van ConcilieChristenen, KlimaatGelovigen worden, dan is er wat mij betreft weer hoop voor de oecumene.
dinsdag 7 september 2021
Vrije Academie
Vandaag dus een stadswandeling onder leiding van gids Frank. Na afloop heb ik op een zonnig terras achter de St. Bavo Kerk een biertje gedronken met de gids en vertelde hij mij hoe hij gids geworden is en welke opleiding hij daarvoor volgde. Daar ga ik ook eens naar kijken....
En Haarlem heeft prachtige hofjes ontdekte ik vandaag.
donderdag 2 september 2021
Weet Wat Je Eet
Waarom schrijf je zo weinig over kanker en voedsel werd mij onlangs gevraagd. Ik praat wel vaak en graag over voedsel, maar schrijven gebeurt al genoeg in de media denk ik dan. Vandaag verscheen een nieuwe actuele gids waarin de invloed van pesticiden en andere chemicaliën op onze hormoonhuishouding weer eens duidelijk wordt toegelicht.
Mijn vorm van kanker (prostaat) wordt daarin als voorbeeld genoemd van een sterk hormoongerelateerde ziekte. Vandaar ook mijn keuze voor veganistisch eten, nu al ruim 2 jaar.
'Weet wat je eet' is mijn advies, ook aan jonge mensen en weet wat je je kinderen voor zet. Koop bewust. En lees dit gidsje even door: Link naar de gids van PAN-NL
dinsdag 31 augustus 2021
Milow
maandag 30 augustus 2021
Vredesweek 2021
Als 'pensionado' weten organisaties zoals kerken je snel te vinden voor klusjes. Zo ben ik nu voorzitter van de oecumenische werkgroep vieringen van de Raad van Kerken in Woerden. Onze eerste activiteit vindt plaats op 19 september, Zo juist heb ik het persbericht opgesteld:
Wat doe jij in Vredesnaam?
Dit is het thema van de Vredesweek 2021 en het gaat over
inclusief samenleven.
Iedereen kent wel eens het gevoel er (even) niet bij te horen en te worden
uitgesloten. Sommige mensen ervaren dat ze stelselmatig niet gehoord worden en
dat ze geen onderdeel uitmaken van een groter geheel. Deze uitsluiting ligt
diep verankerd in onze maatschappij. Er is pas sprake van Vrede als er recht
wordt gedaan aan iedereen.
In de Vredesweek wordt door de Raad van Kerken Woerden aandacht besteed aan dit
thema op zondagmiddag 19 september. We sluiten daarmee ook aan bij het festival
van de gemeente Woerden ‘Iedereen doet mee’.
Ons programmadeel is:
Om 14.00 uur start vanuit 4 kerken (Maranathakerk, Kruiskerk, Bonaventurakerk
en Het Baken) een wandeling waarbij ontmoeting en gesprek kunnen plaatsvinden. U
kunt dus ‘oecumenisch’ starten in de wijk waar u woont. We komen samen op het
plein van de Petruskerk waar de ontmoeting verder kan gaan met koffie en thee.
Om 15.30 start de oecumenische viering in de Petruskerk met diverse sprekers en
toepasselijke muziek van het combo van Patricia Boll, Marcel Kooijman en Dick
van Vliet.
U bent allen van harte uitgenodigd.
Organisatie: Werkgroep vieringen van de Raad van Kerken Woerden
donderdag 19 augustus 2021
Stoer
Deze week had ik extra tijd gemaakt voor de kleinkinderen en dat hield in: tuinieren in Kamerik, naar het Maritiem museum in Rotterdam, de Nachtwacht bekijken in Amsterdam en naar dierentuin Artis. Allemaal aanraders om met kinderen te doen! Ze zijn inmiddels 2,5, 6 en 8 jaar oud en vinden op de foto gaan best stoer.
dinsdag 17 augustus 2021
Dorpskerk Waarder
Vandaag was ik in mijn geboortedorp om daar spullen op te halen bij mijn zus. Op de terugweg heb ik de Dorpskerk bezocht in Waarder. Daar was ik bijna 40 jaar niet geweest. Als jongere ging ik regelmatig mee naar deze kerk, waar de 'bevindelijken' ofwel de 'bonders' van Waarder op zondag hun diensten hadden en hebben met lange preken, samenzang op hele noten en veel zondebesef. Geen vrolijkheid dus , maar ik vond het wel interessant om met mijn vrienden mee te gaan om te ervaren hoe dat is, een bevindelijk geloof. De laatste dienst die ik hier meemaakte was de begrafenis van mijn bijzondere oom Willem Uittenbroek. De voorgaande dominee ging daar zo te keer tegen iedereen die volgens hem zondig en niet van zijn geloof en kerk was, dat ik ter plekke besloten heb nooit meer naar zo'n dienst te gaan. Volgens deze voorganger heeft God zich met name in Waarder gepresenteerd met de eeuwige waarheid. Ja, ja, je moet maar durven als dienaar van deze God.
De dorpskerk is in al die jaren vrijwel niet veranderd, al is er met het plaatsen van een galerij wel meer zitruimte gekomen. Na de grote splitsing in 2004 in 'bonders' en 'herstelden' zijn de kerkgangers van de dorpen Driebruggen en Waarder verscheurd verder gegaan met ieder een eigen kerk. Het dorp Driebruggen heeft onlangs voor het eerst in haar bestaan een net nieuwgebouwde enorme kerk geopend.
De dorpskerk Waarder stamt uit de eerste helft van de 16e eeuw en is dus katholiek gestart. De kerk heeft een sacristie gehad, die nu als kleine consistorie wordt gebruikt. Dat Katholieke is wel verdwenen....'Wil je 't nog zwaarder, ga dan naar Waarder' zei Dominee Buskes eens. Het geeft aan hoe dit orthodox - Christelijke dorp bekend stond en staat. De dorpskerk Waarder staat in de zomertijd vaak open, met binnen altijd iemand voor een goed gesprek zoals ik vandaag had met een oud dorpsgenoot.