donderdag 9 december 2010

Kentalis Hoofdkantoor

Vandaag had ik een commissievergadering op ons hoofdkantoor in Sint Michielsgestel. Dat gebouw lag er mooi bij in de verse sneeuw.
Sinds de fusie vorig jaar is dit complex het centrale hart van de organisatie. Als GMR-lid en lid van diverse werkgroepen kom ik hier regelmatig.
Het gebouw is prachtig met 2 fraaie kapellen, een eigen museum, grote kantoorruimtes. En mooi gelegen in het Brabantse Land. Al 180 jaar wordt hier in St. Michielsgestel les gegeven aan doven en slechthorenden. 'Insituut voor doofstommen' staat op de gevel. De man die dit allemaal begon was een priester uit Son, Martinus van Beek. Volgende keer zal ik de hostiebakkerij bezoeken die ook bij het complex hoort.Wrange bijkomstigheid is dat vandaag het tussenrapport uitkwam van de commissie Deetman over de zedenmisdrijven in de Katholieke instituten in de vijftiger en zestiger jaren; in dat rapport zal St. Michielsgestel misschien ook genoemd worden. Het woord 'doofpot' wordt dan wel een erg letterlijk begrip.
Het waren wonderlijke tijden op sexueel gebied, die vijftiger jaren. De verhalen die onlangs op de verjaardag van mijn zus rondgingen over dit soort misstanden in ons zo strenge protestantse geboortedorp, zouden ook zo naar de commissie Deetman kunnen.

Geen opmerkingen: