woensdag 22 december 2010

Genealogie

Vandaag heb ik in het archief van Woerden en de regio met Jan Willem gezocht naar sporen van de familie Uittenbroek. Ik kan me voorstellen dat dit voor velen een inspirerende hobby is want ik kon ook moeilijk stoppen met speuren in de huwelijks- geboorte- en doopregisters. Zo ontdekten we dat onze naam eigenlijk met UIJT geschreven moet worden, dat staat ook veel deftiger, ik heb nog niet ontdekt waar het fout ging. Verder kwam ik tegen dat Opa Jan, waarnaar ik vernoemd ben, geboren is op 3 november 1880 en zijn vrouw Mijntje Bol is ook op die datum geboren, zeer frappant dus. De moeder van opa Jan heette Jannigje of ook wel Johanna Uittenbroek (geb. 1854), zijn vader is onbekend, 'niet erkende zoon ' heet dat in het archief. Hij werd aangegeven bij de gemeente Lange Ruige Weide door de dorpsdokter. Maar ik weet nu wel uit de burgerlijke stand op welke boerderij Jannigje verbleef ten tijde van de verwekking! En dat een zoon van deze familie getuige was op de latere bruiloft van Jannigje met Willem Zuidam. Herman de Man had het niet mooier kunnen bedenken in een streekroman.
Mijn eigen vader sprak er overigens nooit over, waar zijn vader vandaan kwam, ... dat was een familiegeheim.

De lijn gaat dus verder met de vader van Jannigje, ook een Jan Uijttenbroek, geboren in 1820 te Stein en later woonde hij in Barwoutswaarder, vlakbij mijn huidige woonplaats. Toen hij trouwde kwam de dokter van het dorp mee om een handtekening te zetten, want zij waren de 'schrijfkunst niet machtig'.

Het staat allemaal in de aktes.

Een volgende keer zullen we eens kijken of we nog wat verder kunnen komen in de doopboeken van de verschillende kerken.

UPDATE 29-12: uit een reactie op dit stukje van de familie Zuidam weet ik nu dat Jannigje trouwde met Johannes Zuidam en niet met Willem, waarvan akte!

1 opmerking:

T van Rijn zei

Hallo Jan Uittenbroek
Ik ben Toon van Rijn gehuwd met Dora Uitenbroek te boskoop, de stamboom uitenbroek ben ik aan het nalopen of alles goed in mn Aldfaer programma staat . daar liep ik tegen een getuige Jan Uittenbroek aan met alleen een moeder Jannigje Uittenbroek, hij was getuige bij het huwelijk van Catharina Zuidam met Lourens Vogelaar in 1911 te Waarder en door het stukje Genealogie van jouw uit dec. 2010 kon ik weer verder, veel dank voor dit stukje.
Als je meer wil weten over de Uitenbroeken dan kan ik je helpen tot mijn eerste Arie Jansz Pieters Uijttenbroeck geb. ca. 1609 in Achterbroek zijn vader heet Crijgsman