dinsdag 12 april 2011

Utrechts Archief

Vrijdag 15 april geef ik aan het eind van de middag een lezing over de Benedictijnse filosofie in het voormalige Benedictijner klooster van Utrecht waarin nu het Utrechts Archief huist. De Sint Paulusabdij, werd in 1050 door bisschop Bernold gewijd. Van dit kloostercomplex - dat hier tot in de zestiende eeuw stond - zijn in het gebouw en de omgeving nog steeds tastbare sporen van vijf eeuwen monnikenleven herkenbaar. Het Utrechts Archief deed onderzoek naar de verborgen geschiedenis van deze abdij. Met nieuwe inzichten en ontdekkingen is een reconstructie gemaakt van het abdijcomplex. Dit bijzondere verhaal wordt verteld en verbeeld in de expositie 'tot in de eeuwigheid - Schatten uit de Utrechtse Paulusabdij'.
Ter gelegenheid van deze expositie is er een lezingenserie georganiseerd en daar mag ik dus vrijdag de slotlezing van geven.
Het is wel even schrikken als je je naam op een poster ziet staan in Utrecht, maar ook wel erg leuk!
Tijdens het onderzoek naar de kloosterbronnen is ook het recept gevonden van het Utrechtse Paulusbier: een meergranenbier met hop gekruid, het wordt nu weer volgens het oude recept gebrouwen en verkocht in de museumwinkel. Adres: Hamburgerstraat 28

Geen opmerkingen: