zondag 4 mei 2014

Doopvont

Er zijn heilige plaatsen die een tweede bezoek meer dan waard zijn. Zo gingen we deze zondagmorgen met de Dolmus naar de Basiliek van Johannes de Evangelist in Selcuk, even boven Efese. De enorme kerk op het graf van Johannes is in de zesde eeuw gebouwd door keizer Justinianus en zijn wat maffe en geëmancipeerde vrouw Theodora. Zij had een grote invloed op haar man, de keizer, om de rechten van vrouwen  te verbeteren. En ook speelde ze een grote rol bij het Nika Oproer in 532. Dat was een 6e eeuwse supportersrel in Constantinopel tussen twee groepen Wagenmenners, de Blauwen en de Groenen. Mede door de invloed van Theodora werd de ernstig uit de hand gelopen rel zwaar aangepakt en stierven er wel 30.000 'supporters'. Dat is nog eens wat anders dan de aanpak van onze huidige voetbal hooligans of vuurwerkgooiers. Justinianus was een groots Bouwer, hij heeft ook Constantinopel=Istanbul  vrijwel geheel verbouwd. Bijvoorbeeld de Hagia Sophia.
Ook de kerk in Selcuk die wij opnieuw bezochten is door hem gebouwd. In de basiliek  is een overblijfsel van een bijzonder doopvont. Je moet er doorheen lopen om gedoopt te kunnen worden. Veel Christelijke pelgrims hebben dat ondergaan hier.

 In de souvenirwinkels draait het hier niet meer om de godin Artemis, zoals in de tijd van Paulus, maar wel om Maria en Johannes. Ze hebben volgens de traditie beiden hier gewoond en zijn hier begraven. Maar het graf van Maria is leeg aangetroffen, vandaar de traditionele uitleg dat zij hier Ten Hemel is gevaren.
Mijn naam Jan betekent hetzelfde als Johannes, 'God is Genadig', dus ik voel met wel op mijn gemak zo naast Johannes-in-de-plantenbak, met zijn evangelieboek en zijn adelaar als symbool van zijn scherpe blik. Overigens staat Artemis wel in de sauna van het Hotel, gezusterlijk naast Maria....

Geen opmerkingen: