zondag 23 oktober 2016

Hooge Berkt

Het laatste weekend van de herfstvakantie bracht ik door in de Christelijke Leefgemeenschap 'De Hooge Berkt' in Bergeijk, Brabant. Op uitnodiging van Annie en Nico van T. was ik met Geertje en Arie B. hier een lang weekend te gast. Nico en Annie zijn hier regelmatig voor retraites of andere vormen van spiritueel bijtanken. Zo'n 40 mensen wonen op de terreinen hier en vormen met in totaal ruim 100 leden deze bijzondere leefvorm, tussen een klooster en een kerkgemeente in. Dat betekent samen wonen, vieren, werken, eten, bidden, de stilte en de ontmoeting zoeken.  Er zijn ook gastenkamers en er worden studiemomenten, trainingen en retraites aangeboden.

Ik heb het een inspirerende ervaring gevonden om mee te mogen maken, hoe deze groep zo verschillende mensen nu al bijna 50 jaar probeert zo'n mooi ideaal te realiseren: een vindplaats te zijn voor geloof en een plek te creëren voor geloofsontmoeting. Dat zou elke kerk toch als missie moeten nastreven.
Verder was het heel fijn om met Annie, Geertje, Arie en Nico na  te denken over onze levens, met z'n downs maar zeker ook z'n ups. Samen stilte te ervaren en mooie diensten mee te maken in de kerk van deze gemeenschap. Voor herhaling vatbaar!


Bergeijk ligt dicht bij de grens met België waar het grote, verlaten Trappistenklooster Achelse Kluis ligt. Daar vonden we nog een herfstterras met goed bier.
 
Vanwege het 50 jarig bestaan van de gemeenschap brengt De Hooge Berkt in december een boekje uit over De Kerk van de Toekomst. Verschillende woordvoerders uit de Protestantse kerken, de Rooms-Katholieke kerk, vanuit Oud-Katholieke hoek en de Joodse religie geven hun mening en visie op dit onderwerp. Een mooi initiatief zo'n op schrift gestelde gedachte wisseling vind ik. In het jaar dat we de reformatie van 1517 gaan herdenken is het ook goed om vanuit de verschillende richtingen over de toekomst te filosoferen. Nadenken over de kerk is als auto rijden: je hebt zo nu en dan je achteruitkijkspiegel nodig, maar je moet toch vooral vooruit kijken.
Meer informatie over deze vorm van gemeente zijn en ook over het boekje op: www.hoogeberkt.nl

Geen opmerkingen: