zondag 1 juli 2012

Golfslag

artikel geschreven voor ons kerkblad:

Golfslag van de tijd

Onlangs las ik met veel genoegen het boek met bovenstaande titel.
Verleden week werd het verkozen tot ‘theologie boek van het jaar’. De schrijver is Gerben Heitink, emeritus hoogleraar praktische theologie aan de VU
De ondertitel van het boek zegt al veel over de inhoud: Europa’s niet te stille  verlangen naar God. Schrijver onderzoekt in het boek de religieuze roots van onze Westerse samenleving en vraagt zich af ‘hoe het komt, dat wij denken zoals we denken en we geloven zoals we geloven’.
Om tot antwoorden te komen onderzoekt Heitink in het eerste deel van het boek de ontwikkeling die het denken en met name het Christendom heeft doorgemaakt. Hij beschrijft dat zeer boeiend en met een enorme bronnenkennis in vijf culturele vloedgolven: kerstening, hervorming, verlichting, revolutie en ontplooiing. In het tweede deel werkt schrijver de gedachte uit dat, ondanks de zo ingrijpend veranderde geloofsomstandigheden, de spiritualiteit, het verlangen naar God,  voor heel veel mensen een onvervangbare bron van inspiratie is geweest en gebleven.  
Een boek voor lezers die niet tevreden zijn met korte, populistische  antwoorden op de vragen van onze tijd. En die het levensbeschouwelijke gesprek en de daarbij behorende existentiële vragen niet uit de weg willen gaan. Laat u niet afschrikken door de saaie kaft!

Geen opmerkingen: