zondag 2 december 2012

Geldkist

Het kloosterweekend in Brugge bracht  mij weer vele  verrassingen. We waren dit keer met 14 zeer verschillende deelnemers, van 28 tot 82 jaar. Stadsgids Roos bracht ons zaterdagochtend in het voor toerisme onbekende Brugge. En leidde ons rond in onder meer het Jezuïetenklooster en de Sint Gillis kerk. We hebben al afgesproken waar ze ons volgend jaar naar toe gaat brengen.... Gastenpater Johannes deelde zijn passie met ons ten aanzien van de spiritualiteit van de Karmelieten. En Pater Carlos, de abt van het klooster, liet ons ook toe achter de schermen van het kloosterleven.
Bij deze geldkist vertelde hij dat er drie verschillende sloten op de kist zitten.  3 broeders hadden een sleutel, en waren dus alle 3 nodig om de kist te kunnen openen. Waardoor er een ingebouwde controle plaats vond rond de geldzaken. Hadden we dit kloosterprincipe in de financiële wereld maar volgehouden! Dan stond Europa en de Euro er nu heel wat positiever voor.
De groep was zeer geïnteresseerd en hield het trouw vol om alle onderdelen van mijn drukke programma  mee te doen. We moesten vaak de 'kunst van het stoppen'  hanteren om op tijd in de kerk te zijn!
Hoe zorgelijk het kloosterleven ook is, met zo weinig broeders op vaak zo hoge leeftijd, de inspiratie  is er voor mij, en zoals de groep het ook ervaren heeft, niet minder door.

Geen opmerkingen: