woensdag 14 januari 2015

De Ziel, bestaat die nog?

stukje geschreven voor ons kerkblad en kerk-website:

De Ziel... bestaat die nog?

In een van de mooiste musea die ik, Jan U., bezocht heb, het Archeologisch Museum in Istanbul, maakte ik deze foto. Het is een afbeelding van Psyche, de Ziel, gemaakt in de tweede eeuw voor Christus. Zo stelden men zich in het Antieke Griekenland de ziel voor, als een vrouwelijke god met vleugels.

Over de ziel is al erg lang nagedacht, door de Babyloniërs, de Egyptenaren, de Grieken, in de gehele filosofie- en  theologiegeschiedenis tot de hedendaagse neurowetenschappers. En in ons taalgebruik  is het woord ziel ook alom aanwezig in woorden als zielig, zielsverwanten, of met je ziel onder je arm lopen.

Over de ziel willen we op vrijdagmiddag 6 februari (14-16 uur, Kruiskerk) met u nadenken en van gedachten wisselen. Jan zal er vanuit een aantal filosofen iets over zeggen, Nico van Tellingen vanuit de bijbel en de theologie. Maar we zijn vooral ook benieuwd naar uw gedachten bij 'de ziel'. Een middag zonder concrete antwoorden, maar wel met stof tot nadenken. Aanmelden kan nog via 'Geloof en Cultuur', activiteit 62 (www.kerkpleinwoerden.nl)

Nico van Tellingen , Jan Uittenbroek

Geen opmerkingen: